6 juli 2021

Hoe waait de wind in Ermelo? (Regionale Energie Strategie Oordeelsvormende vergadering 23/6/21)

Hoe waait de wind in Ermelo?
Gespreksleider dat was de vraag die wij de vorige keer stelden over de status van de voorgenomen windmolens langs de A28. En wat als dit geen doorgang kan vinden.
In ons verkiezingsprogramma stelden wij: “Geen toepassing van windmolens binnen de gemeentegrenzen maar samenwerking zoeken met partners op het gebied van windenergie (Zeewolde).
Inmiddels heeft landelijke wetgeving in de vorm van het klimaatakkoord ons ingehaald En is samenwerking in de regio actueler en nodiger dan ooit.
Tegelijkertijd blijkt een groot draagvlak bij omwonenden en de Buurtvereniging voor een zoekzone voor windmolens langs de A28. Met dit initiatief maakt de gemeente Ermelo zelf ook een grote slag qua energiedoelstelling.
In grote lijnen kan de SGP zich vinden in de concept Regionale Energie Strategie. De zorg voor de schepping, rentmeesterschap en het zoeken naar alternatieve vormen van opwekking van energie is ons aller opdracht.
Het belangrijkste blijft energiebesparing, dus zowel zuinig omgaan met energieverbruik, maar ook blijven inzetten op isoleren.
We kunnen ons wel vinden in de ‘stop’ op zonnevelden.
Tijdens de beeldvormende vergadering sprak de vertegenwoordiger van LTO in. Hij sloot af met de opmerking dat we kostbare landbouwgrond niet moeten laten beglazen, maar moeten laten begrazen.
Daar voegen we vanavond in het kader van de windmolens aan toe. Laten we de landbouwgrond dan laten bewaaien. Want wat ons betreft waait zo de wind in Ermelo.
Bert van der Garde en Pieter Stam