HomeNieuws'Zorg' beleven en ervaren

'Zorg' beleven en ervaren

Publicatiedatum: 9 sep. 2019

]

Vrijdagmiddag 30 augustus was voor de start van het nieuwe politieke seizoen door een tweetal collega raadsleden een activiteit georganiseerd onder het thema “Beleef en ervaar zorg.”

Als eerste staat een bezoek aan de Dorpskookplaats aan de Stationsstraat op het menu. Bij dit particuliere initiatief worden door mensen met een beperking onder begeleiding verantwoorde maaltijden bereidt. Dit gebeurt in huiskamersfeer en in kleine groepjes. De inzet van deze mensen is, evenals de smaak van de maaltijd uitstekend. Knap bijvoorbeeld hoe een dame met een visuele beperking onder begeleiding toch het drinken in kan schenken. Met af en toe enige hulp van de begeleiding presenteren de deelnemers de door hen bereide gerechten. 

Het volgende programmaonderdeel is een bezoek aan woonzorgcentrum De Amaniet. Als raadsleden worden we uitgenodigd tussen de aanwezige senioren plaats te nemen. Deze mensen hebben prikkels nodig, zo wordt ons verteld. Huisdieren zijn niet toegestaan, maar een robotkat blijkt ook fijn te zijn. Er blijken nog meer exemplaren te zijn, belangeloos gesponsord door Ermelose bedrijven. Naast de robotkat is er ook een babypop met geluidjes en een attribuut met een wat onduidelijke vorm om in te knijpen. “Het lijkt wel een handgranaat, ” zegt de meneer naast mij. 

Speciaal voor mensen die niet meer in de gelegenheid zijn om museum Het Pakhuis in Ermelo te bezoeken is het project ‘Pakhuis on tour’ opgezet. Ook De Amaniet wordt door het museum bezocht zodat de ouderen bijvoorbeeld weer hun oude vertrouwde ‘Aap, Noot, Mies bordje’ kunnen bekijken. Collega Frans Snoek mag met een krijtje zijn naam “Frans” op een leitje schrijven. Wat keurig lukt op deze middag. Een seniore man met visuele beperking demonstreert hoe hij vroeger brailleletters moest ‘opschrijven’. Dit gebeurt in spiegelschrift, dus van rechts naar links! 

“Is dat meneer Snoek?” vraagt de oudere buurman mij. Ik antwoord bevestigd. “Van de SGP” weet iemand anders.

Deze bijeenkomst wordt afgesloten met het zingen van diverse liederen zoals: “Op de grote stille heide, het Gelders volkslied en “zilveren draden tussen ‘t goud.” Na de pauze “volgen altijd de christelijke liedjes,” zo wordt ons verzekerd.

Ten slotte mogen we op het Raadhuisplein met een speciaal ‘ouderdomspak’ aan ervaren hoe het is om slecht ter been, hardhorend en slechtziend te zijn. Een bijzondere ervaring.

Terug op de fiets met een jonge collega proberen we ons voor te stellen hoe het echt is om oud te zijn.

Al met al een nuttige en doordenkende activiteit in ons zorgdorp Ermelo. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.