HomeNieuwsSGP Ermelo wil ruimte voor de boer

SGP Ermelo wil ruimte voor de boer

Publicatiedatum: 15 okt. 2019

Pieter Stam opgelucht. Zaterdag liet hij al weten de boeren te blijven steunen. ,,We moeten ons echter houden aan de landelijke regelgeving,” zei hij toen. Stam vraagt zich af of de rekenmethodes zoals die in Den Haag zijn bedacht niet het doel voorbij schieten. ,,Ze zijn heel theoretisch.” Ook vindt hij dat er met twee maten gemeten wordt. Daarom wil het Ermelose raadslid graag lokaal waar mogelijk boeren faciliteren.

ERMELO - Na Leeuwarden, Drenthe en Overijssel zwichtte ook de provincie Gelderland vanmiddag voor het boerenprotest tegen nieuwe stikstofregels. De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth heeft de honderden protesterende boeren voor het provinciehuis in Arnhem beloofd de eerder genomen stikstofmaatregelen voorlopig op te schorten.

Lokaal reageert SGP-raadslid Pieter Stam opgelucht. Zaterdag liet hij al weten de boeren te blijven steunen. ,,We moeten ons echter houden aan de landelijke regelgeving,” zei hij toen. Stam vraagt zich af of de rekenmethodes zoals die in Den Haag zijn bedacht niet het doel voorbij schieten. ,,Ze zijn heel theoretisch.” Ook vindt hij dat er met twee maten gemeten wordt. Daarom wil het Ermelose raadslid graag lokaal waar mogelijk boeren faciliteren.


Voedsel
‘Ruimte voor de boer’ is overigens al langer een slogan van de SGP. ,,We hebben tien punten en ‘ruimte voor de boer’ is daar één van.” Nu met wetgeving de uitstoot van stikstof beteugeld moet worden, wordt het boeren ook in Ermelo een stuk lastiger. ,,Maar we hebben ook voedsel nodig.” Alles importeren is ook geen optie. Stam gaat terug in de geschiedenis. ,,Vroeger hadden onze grootouders een koe en een varken, wat kipjes en waren veel mensen zelfvoorzienend. Toen was er nog naoberschap. Vervolgens moesten boeren de productie verhogen en werden agrarische bedrijven steeds grootschaliger om voedsel betaalbaar te houden. Daar worden ze nu weer voor gestraft.” Wat Stam betreft moet er in alle rust gezocht worden naar de juiste oplossing. ,,En wat kun je zelf doen? Hoe ga je om met de schepping?” Zo vindt het jonge raadslid dat vliegen echt een luxe is wat niet hoeft. Daarnaast is hij blij dat de gemeente nu het natuurinclusief bouwen invoert. ,,Groen- en natuurinclusief bouwen als toekomstgericht beleid stond twee jaar geleden in ons verkiezingsprogramma. Het is heel simpel te realiseren, je kunt het praktisch aanvliegen.” Wat Stam betreft gaat het over bewustwording. Woorden als uitkopen en onteigening zijn dan ook zeker niet aan de orde.