17 juli 2014

Zomerse ontmoeting met Leo van der Velden

ERMELO - De veelzijdig en praktisch ingestelde Leo van der Velden is een geboren en getogen Ermeloër. Zijn wieg stond boven winkel De Ster aan de Stationsstraat 101, waar hij opgroeide en veel op straat speelde met de buurtkinderen. Als jochie beleefde hij de opening van het nieuwe Gemeentehuis 'om de hoek' als een groot feest. Hij kon toen nog niet bevroeden dat hij daar jaren later nog menigmaal naar binnen zou lopen. 

door Arda Konings

Het was Leo's oma die destijds een handeltje startte in het pand, dat toen nog een woonhuis was. Zij was de zakenvrouw en in een kamertje verkocht zij ondergoed, dekens en pyama's. Zijn vader en tante hebben 'De Ster' winkel daarna weten uit te bouwen tot een regionaal bekend begrip. 

Het gas erop
Op zijn zestiende hield Leo het leren voor gezien en na vier jaar VWO onderwijs ging hij werken bij Peter van de Mheen. Daar leerde hij zijn vrouw Diane kennen. Van der Velden: ,,We zijn jong getrouwd en jong ouders geworden van drie jongens en twee meiden. Daar zijn we nog steeds heel happy mee en we konden op een rustige manier ons gezinsleven opbouwen. Na te hebben gewerkt in de bouwmaterialen en bij diverse horecagroothandels, belandde ik van de een op de andere dag via de pluimvee-industrie in de keukens. Het zelfstandig ondernemerschap lonkte en in 2009 was de showroom aan de Mariënhoef een feit. Vrij snel daarna werd ik raadslid voor de SGP. In korte tijd veranderde er dus veel. Maar toen ging het gas erop!"

Zegen van Boven
Het feit dat Leo zich herinnert dat hij op school werkstukken over politiek maakte verraad zijn interesse ervoor, die er al op jonge leeftijd dus al duidelijk in zat. ,,Van huis uit ben ik een echte SGP-er. Principieel, rechts, christelijk. Staan voor je zaak. Genuanceerd denken en de zaken benoemen. Geen gejojo en niet machtsgericht, maar in dienst van de samenleving. Dit jaar met de gemeenteverkiezingen deden we het beter als ooit tevoren. Maar niet zonder zegen van boven, is onze vaste overtuiging," klinkt het oprecht. Als raadslid en fractievoorzitter zet Van der Velden zich ook provinciaal in. “De SGP maakt zich momenteel hard voor internet bereik voor de hele provincie Gelderland. Dat is niet alleen een issue voor onze plaatselijke buitengebieden. Omdat het een landelijke partij is, is het netwerk veel groter en kan onze invloed zo nodig ook aangewend worden in de 2e Kamer."

Zondagsrust
Op de vraag of er naast zijn drukke werkzaamheden, nog tijd en ruimte is voor andere dingen kijkt Leo wat verbaasd. ,,Mijn werk ís mijn hobby. Ik zie het als leven en heb een 'continue agenda'. Uiteraard kijk ik uit naar onze jaarlijkse gezinsvakantie in Oostenrijk. Heerlijk de bergen in. Als de tijd het toeliet zou ik er wel vaker naar toe willen. Een ander land bezoeken? Geen behoefte aan. Zo heb ik ook nog nooit gevlogen. Snap ook niet dat degenen die wel vliegen tegen het vliegveld bij Lelystad zijn. 
En hoe leuk voetballen ook is, heb ik echter wel moeite met de sportverdwazing. Op de dagen dat Nederland tijdens het WK moest voetballen, liep de handel ook meteen terug. 
Wat sport betreft pleit ik sowieso meer voor een persoonsgebonden sportbudget voor iedere inwoner van Ermelo. Sporten en bewegen op zondag is primair ieders persoonlijke verantwoording. Maar als praktisch christenpoliticus waarborg ik liever de zondagsrust dan exact te zeggen wat er wel of niet mag op die dag. Gelukkig is de zondag merendeels in Ermelo, nog heilig."

Aan het einde van de ontmoeting verdwijnt de politiek, die toch in al zijn vezels stroomt, even naar de achtergrond en uit Leo zijn liefde voor met name, de religieus klassieke muziek. Vol trots vertelt hij dat twee van zijn jongens bij het Holland Boys Choir diverse malen de Mattheus Passion hebben gezongen. ,,Ook heb ik Jan Vayne hierdoor persoonlijk leren kennen. Diane en ik zijn jaren vrijwilliger bij het koor geweest. We hebben wat heen en weer gereden samen. Prachtige uitjes waren dat!" En Van der Velden gaat weer over tot de orde van de dag.

Bron: hetkontaktveluwsnieuwsblad.nl