21 februari 2023
Windmolens in Horst en Telgt
Al zo’n tien jaar is de gemeente Ermelo bezig met windenergie in Ermelo. In 2014 werd een motie van de SGP unaniem aangenomen om geen windenergie toe te staan in Ermelo. In 2017 werd echter een motie aangenomen die dit ongedaan maakte en Ermelo’s grondgebied wel openstelde voor windenergie. Vervolgens werd vanuit de Buurtvereniging Horst en Telgt een initiatief genomen om een windpark te realiseren. Dit met de gedachte om dan zelf aan het stuur te zitten om erger te voorkomen en proberen er het beste van te maken. In 2020 is door Prowind in samenwerking met de Buurtvereniging een principeverzoek gedaan voor het plaatsen van windmolens.
De gemeenteraad heeft in 2021 de Regionale Energiestrategie en in 2022 de Omgevingsvisie vastgesteld. In beide raadsvoorstellen was een zoekzone voor windenergie opgenomen bij de Nuldernauwkust tussen Ermelo en Putten, langs de snelweg A28. Op 1 februari vond een beeldvormende vergadering plaats (onder voorzitterschap van raadslid Leo van der Velden). Vanwege de massale belangstelling van omwonenden (waarvan een deel met de trekker met spandoeken naar het gemeentehuis was gekomen) vond deze vergadering plaats in de raadszaal. Een dertiental personen maakte gebruik van de mogelijkheid om in te spreken, waarvan het merendeel tegen windmolens in Ermelo is en/of kanttekeningen plaatste bij het aantal windmolens, de geluidsbelasting, slagschaduw, natuur, enz.
Tijdens de raadsvergadering van 15 februari werd een tweetal moties geagendeerd. De eerste van één-Ermelo om uit te dragen dat de gemeente Ermelo tegen het plaatsen van windmolens is “omdat” (werd tijdens de vergadering aangepast in “indien”) deze de plannen voor woningbouw en een nieuw bedrijventerrein blokkeren. De tweede motie werd ingediend door de ChristenUnie, PE en de VVD om (samengevat) het aantal windmolens van zeven naar vijf stuks en de lokale geluidsnorm en de slagschaduw terug te brengen.
Namens de SGP voerde Pieter Stam het woord:
“Voorzitter stel u voor. Je maakt met elkaar een plan, overlegt met elkaar, wat gaan we doen, hoe gaan we het doen en tenslotte wordt een aanvraag of principeverzoek ingediend bij de overheid. En ja dan begint de trein te rijden of beter gezegd dan begint de ambtelijke molen te draaien. Logisch. Want je wilt toestemming krijgen op je aanvraag om uiteindelijk tot realisatie over te gaan. Zo ook bij het windpark.” Vervolgens refereerde hij aan de jarenlange plannen.
“Laten we onszelf serieus nemen. De provincie is het bevoegd gezag. De gemeente niet.”
Richting één-Ermelo gaf hij aan dat een njet tegen het gehele windpark de provincie niet in beweging zal brengen. Met een njet bewijst u onze inwoners geen dienst, absoluut niet. Dit om reden dat de vraag niet is of het windpark doorgaat, maar hoe het gerealiseerd gaat worden Wat in onze ogen eerder wel helpt is constructief meedenken.
Fijn om deel uit te mogen maken en aanwezig te zijn bij de themacommissie Windpark. Al eerder is daar uitgebreid gesproken over het wachten op afstandsnormen. Als we dat zouden doen, lopen andere initiatieven vertraging op.
Trouwens het verkiezingsprogramma van één-Ermelo is duidelijk. “Alleen windmolens langs de A28.” Daar zijn wij het mee eens…
Recent hebben we als themacommissie een goed gesprek gehad met de klankbordgroep. Hun punten zijn niet onredelijk: De twee oostelijke en de meest noordelijke windmolens laten vervallen, verlaag de geluidsnormen van 47dB naar 45db en de norm voor slagschaduw van 6 uur naar 0 uur.
Wat dat betreft komt de motie van de ChristenUnie al aardig in de richting waar de SGP heen wil. Alleen ook de tweede oostelijke windmolens wensen wij nog te laten vervallen. Daar zijn ook in de stukken zelf goede argumenten voor. Zoals daar zijn: landschap, minder gehinderden, natuur en beeldkwaliteit (windturbines in één lijn langs de snelweg). De meest noordelijke windmolen levert nu al aantoonbaar beperkingen op voor het woningbouwinitiatief aan de Schaapsdijk.
We roepen één-Ermelo en het CDA dan ook op om met ons de motie van CU te steunen met de aanpassing dat er drie windmolens vervallen. Tijdens een interruptiedebat vroeg één-Ermelo aan de SGP of zij garantie kunnen geven ook met de vier windmolens deze geen belemmering zullen vormen voor een bedrijventerrein. Pieter Stam wees naar het onderzoek waarin staat dat het bedrijventerrein niet belemmerd wordt door windmolens en dat hier in de themacommissie uitgebreid over gesproken is en deed daarom nogmaals de oproep om mee te doen met de motie om de normen en aantal windmolens te verlagen. Uiteindelijk werd na een lange raadsvergadering die net voor middernacht werd afgesloten gehoor gegeven aan deze oproep van de SGP en werd de motie aangepast om drie windmolens te laten vervallen: de twee oostelijke en de meest noordelijke. Tegelijkertijd werd de andere motie van één-Ermelo (met steun van het CDA) eveneens aangenomen. Een bijzondere situatie.
Het woord is nu aan de provincie.