8 november 2013

Windmolenlocatie in Ermelo zuid

27 locaties windmolens bekend

ARNHEM/ERMELO - De provincie is op zoek naar nieuwe plekken in Gelderland waar windmolens gebouwd kunnen worden. Het Rijk heeft de provincies opgedragen om meer windenergie te produceren en heeft zelfs gedreigd met claims wanneer de provincie hier niet aan voldoet.

Na overleg tussen de provincie en de gemeenten zijn nu 27 nieuwe plekken aangewezen waar windmolens zouden kunnen komen. Donderdag 7 november heeft de provincie de locaties bekendgemaakt. De betrokken gemeenten leggen de nieuwe mogelijke plekken voor windmolens voor aan hun gemeenteraden. De provincie houdt er rekening mee dat niet alle gemeenteraden de plannen zullen steunen.

Aanwijzen

Als te veel gemeenteraden weigeren in te stemmen met de nieuwe locaties, gaat de provincie zelf gebieden aanwijzen. Het gaan dan om plekken bijvoorbeeld langs snelwegen, waar volgens de provincie weinig extra overlast is voor omwonenden.

Het gaat ondermeer om locaties rondom Barneveld, Culemborg, Ede, Elburg, Ermelo langs de A28, ten zuiden van Ermelo, Harderwijk op het nog niet ontwikkelde bedrijventerrein Lorentz III, op het bestaande bedrijventerrein Lorentz II in Harderwijk, aan de Lage Enkweg te Harderwijk, aan de Zandlaan te Harderwijk, tussen de A28, de N302 en de spoorlijn Amersfoort–Zwolle, aan de Parallelweg te Harderwijk nabij de spoorlijn Amersfoort – Zwolle en de snelweg A28, aan Leuvenumseweg N302 Harderwijk, san de Palmbosweg in Harderwijk, tussen de A28 en het Woolderwijd, in Heumen, Lingewaal en in Nijmegen.

Weerstand

Volgens gedeputeerde Traag neemt de weerstand tegen windmolens af.  'Kijk maar naar Culemborg, een paar weken terug. De investeerder werkt met aandelen. Binnen no-time waren die verkocht. De wind wordt opgewekt en je merkt dat direct op je energierekening.'

Bron: Ermelovannu.nl