17 november 2014

„Windmolen in Gelderland als raad het wil

Alleen als de betrokken gemeenteraden ermee instemmen worden er windmolens geplaatst op de locaties die worden genoemd in de Windvisie van de provincie Gelderland.

Dat hebben Provinciale Staten woendag uitgesproken. CDA, SGP en PVV stemden voor een amendement van de VVD.

De Windvisie kreeg de steun van een meerderheid in de Gelderse Staten (VVD, PvdA, SGP, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS). In de Windvisie geeft de provincie aan hoe zij denkt te voldoen aan de afspraak met de rijksoverheid om ?in 2020 230 megawatt aan windenergie in de provincie op te wekken.

Voor het plaatsen van de molens heeft de provincie onder andere locaties in de gemeenten Ede, Oldebroek, Geldermalsen, Harderwijk, Neerijnen en Nijmegen op het oog. Voor na 2020 ziet ze „kansrijke locaties voor extra ontwikkeling” in de gemeenten Apeldoorn, Beuningen, Culemborg, Ermelo, Geldermalsen en Heumen. De gemeenteraden van Ermelo en Hattem hebben laten blijken dat zij niet voelen voor windmolens in hun gemeente of een buurgemeente.

Gedeputeerde Traag stelde dat met de Windvisie de locaties planologisch worden vastgelegd. „Als provincie blijven we proberen draagvlak te creëren. Er wordt gezocht naar manieren om weerstanden weg te nemen, van fondsen creëren tot simpelweg in gesprek gaan.”Gedeputeerde Staten werden in een motie gewezen op „initiatieven van onderaf die betere kansen bieden bij de overgang naar duurzame energie.”