12 mei 2017

Wat is er mis in Ermelo?

"Kennelijk heeft de medaille 'zorgdorp'
een 
keerzijde die minder fraai is"

Dat Amsterdam vorig jaar opnieuw op nummer 1 stond van de landelijke misdaadlijst van het Algemeen Dagblad, verbaasde u misschien niets. Regelmatig haalt onze hoofdstad het landelijke nieuws door de vele liquidaties, overvallen en vele zakkenrollers in het centrum. Maar ons relatief kleine en door velen veilig gewaande Ermelo staat alweer enkele jaren achter elkaar in de top 100. Hoe veilig is Ermelo eigenlijk? En wordt het veiliger in 2017? Vragen die u graag beantwoord ziet, kan ik mij voorstellen.

Waar staan we nu?

Op het overzichtskaartje is Ermelo een rode vlek te midden van de groene en oranje gekleurde omliggende gemeenten. Ter vergelijking: Harderwijk staat op nummer 137 en Putten op 241. Zelfs Apeldoorn volgt op enige afstand met de 97e plaats. Bedreigingen, woninginbraak en mishandelingen zijn de grootste oorzaak van de 58e plaats op de ranglijst in 2016.

 Misdaadkaart

Misdaadoverzichtskaart per gemeente (bron: AD)

Zorgdorp en dus ook misdaaddorp?

Het hoge aantal bedreigingen en mishandelingen in Ermelo gaven de gemeente aanleiding tot nader onderzoek. De cijfers zijn toen vergeleken met 3 vergelijkbare gemeenten in Gelderland. Uit die onderzoeken bleek dat met name de zorginstellingen Groot Emaus en GGz-centraal, locatie Veldwijk, sterk naar voren kwamen. Beide zorginstellingen met veel patienten die niet thuis verzorgd kunnen worden. De gemeente heeft afspraken gemaakt met instellingen om de drempel van aangifte doen van een misdrijf laag te houden. Zo bezoekt regelmatig een wijkagent de instelling om eenvoudig aangiftes af te nemen. Hierdoor loopt het aantal aangiftes gemakkelijk op en, u raad het al, geeft dit een stijging in de misdaadmeter.

Ermelo: in 2017 veiliger

In september 2016 is het Integrale Veiligheidsplan 2016-2019 vastgesteld door de raad. Daarin zijn vier prioriteiten gesteld, kortgezegd: overlast door personen in de woonomgeving, inbraken, hennepaanpak en leefbare en veilige vakantieparken. Deze thema's worden met de diverse betrokken partijen, zoals politie, woningcorporaties, campingeigenaren etc. regelmatig en dus ook actief behandeld. Ook burgers worden hierbij betrokken. Zo ondersteunt de gemeente Ermelo het initiatief aan om Whatsapp-groepen op te richten om zo buurtgenoten te alarmeren bij verdachte situaties. Op die manier krijgt de politie veel meer ogen om de misdaad te bestrijden en voor u wellicht weinig moeite om iets alerter te zijn bij het dagelijkse rondje met de hond.

Drugsproblemen

Wie op Twitter de tijdlijn van onze bekende Ermelose wijkagent Jelle van Heerikhuize bekijkt, ziet regelmatig een tweet met het woord: 'drugs'. Als hij hierover Twittert mogen we blij zijn, want dan zijn de kwaaddoeners in hun kraag gevat. Het geeft ook aan dat drugs in Ermelo helaas een actueel thema is. Het CDA in Ermelo heeft samen met de SGP dit onderwerp ter harte genomen en samen met diverse betrokkenen worden plannen gesmeed om dit probleem te bestrijden.

Waar staan we straks?

Veiligheid is een woord wat direct verbonden is met misdaad. Iedereen heeft wel een gevoel bij het woord 'veiligheid'. Zeker nu het helaas zo actueel is. U heeft inmiddels kunnen lezen dat de cijfers uit het AD genuanceerd moeten worden vanwege de relatief grote zorginstellingen in ons dorp. Kennelijk heeft de medaille 'zorgdorp' een keerzijde die minder fraai is, maar die we gelukkig anders ervaren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Ermeloërs zich veiliger voelen dan Harderwijkers en Puttenaren. Dat gevoel moeten we niet laten beinvloeden door cijfers, maar we moeten wel waakzaam en dienstbaar blijven.