9 juni 2021

Vraag instandhoudingstermijn sociale- en middeldure huurwoningen

Vraag instandhoudingstermijn sociale- en middeldure huurwoningen

Tijdens de raadsvergadering van 9 juni jl. heeft Pieter Stam(ook namens Evelien Kars van PE) de volgende vraag aan het college gesteld: 

Recent constateerden we dat de instandhoudingstermijn voor zowel sociale koopwoningen, sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen in de Verordening sociale woningbouw allen op tien jaar zijn vastgesteld.
Met andere woorden: deze woningen moeten tien jaar beschikbaar moeten blijven voor de doelgroep. Deze relatief korte termijn verbaast ons enigszins.

Tegelijkertijd hebben we geconstateerd dat er verschillende gemeenten zijn die de instandhoudingstermijn voor sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen op 15, 20 of 25 jaar hebben vastgesteld.
Zoals bekend is de norm dat 50% van de woningen in de sociale sector moet zijn. We zien dat veel woningen door ontwikkelaars worden gebouwd. Er komen dus meer sociale woningen bij.
Onze vraag aan het college is of zij bereidt is om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn, haalbaarheid projecten, hoe in vergelijkbare gemeenten met langere instandhoudingstermijnen de ervaringen voor de woningmarkt zijn en beschikbaarheid doelgroep etc.
Is het mogelijk dit in een korte notitie aan de raad te doen toekomen?
Deze vraag stel ik ook namens mevrouw Kars van Progressief Ermelo.
De wethouder heeft toegezegd na de zomer met een notitie te komen. Ook zal de evaluatie van de Verordening sociale Woningbouw 2019 ongeveer rond die tijd plaatsvinden. 
Wordt vervolgt.

Pieter Stam
Raadslid SGP Ermelo