28 januari 2022

Voorstel nieuw bedrijventerrein aangenomen

Tijdens de vaststelling van de Omgevingsvisie in de raadsvergadering van 26 januari diende Pieter Stam namens de SGP en samen met het CDA, BBE en de VVD een amendement in om

“op zoek te gaan naar nieuwe werklocaties voor lokale bedrijven, waarbij het idee van de locatie langs de A28 wordt meegenomen.” Het idee van een (energieneutraal) bedrijvenpark (met veel groen) langs de A28 komt van de Bedrijvenkring Ermelo zelf.
Over het algemeen is er een doorlopende vraag naar ruimte voor lokale bedrijven. Zij zijn de motoren van de lokale economie en willen graag in Ermelo blijven.
Binnenkort worden de laatste kavels op bedrijventerrein Veldzicht uitgegeven.
Voor bedrijventerreinen Kerkdennen is in het verleden besloten tot verkleuring naar lichtere bedrijvigheid. Er dient dus perspectief geboden te worden voor een nieuw bedrijfsterrein. Het voorstel werd aangenomen.
Kerkdennen.
Tegelijkertijd werd door ChristenUnie, Progressief Ermelo, BBE en het CDA een amendement ingediend met als strekking dat bedrijventerrein Kerkdennen voor 2050 dient te verdwijnen en hiervoor een lange termijn planning samen met de ondernemers te ontwikkelen. Onbegrijpelijk voor de SGP omdat een aantal van deze initiatiefnemers tegen het voorstel voor nieuw bedrijfsterrein stemde. Daarmee wordt geen perspectief geboden voor de ondernemers. Nog los van de vraag dat uitkoop (schatting zo’n 40 miljoen euro) onbetaalbaar is voor de gemeente, tenzij er een grote bijdrage van het Rijk beschikbaar is, zoals dat bijvoorbeeld een aantal jaren geleden in Soest het geval was bij een transformatie van een bedrijventerrein naar woonwijk. 
Ook bleek tijdens de discussie dat de initiatiefnemers voor dit voorstel niet specifiek mét de ondernemers op Kerkdennen over transformatie hadden gesproken.  Kortom voor de SGP alle reden om hier tegen te stemmen.

Pieter Stam
Raadslid SGP Ermelo