24 april 2017

Verslag Gemeenteraadsvergadering 20 april 2017 | SGP-inbreng

Donderdag 20 april vergaderde de gemeenteraad van Ermelo. Het werd een lange avond met veel agendapunten.

Iedere stem telt…
Dat bleek wel tijdens de vorige vergadering in maart. Door afwezigheid van een raadslid van de VVD staakten enkele keren de stemmen op 10 -10. Het ging om het amendement van CDA, VVD en SGP voor bestemmingsplan Horst-Noord om grotere bijgebouwen mogelijk te maken.
Een  amendement van deze drie partijen was om direct na invoering van het (elektronisch) parkeerverwijssysteem over te gaan tot uitbreiding van de blauwe zone tot de gehele markt. Beide amendementen werden donderdag aangenomen met 11 stemmen voor en 10 stemmen tegen.
 
Verduurzaming gemeentehuis
Al verschillende keren is gesproken over de verbouwing, verduurzaming en de daarmee gepaard gaande hoge kosten. Raadslid Snoek riep op om kritisch te blijven over de kosten (is het dubbelglas wel aan vervanging toe en maak gebruik van een bouwbegeleider) en dat het bedrag van  4,5 miljoen het maximale moet zijn. ‘’Zoals de SGP ook al de vorige keer gezegd heeft, is zij niet tegen het gereedmaken van het gemeentehuis voor het nieuwe werken. Ook niet tegen het duurzaam maken, want dat heeft de raad zichzelf opgelegd. Daarom kiest de SGP ook voor optie 4 als het meest rendement gevend.’’ De raad heeft ingestemd met het budget.
 
Nota Gezondheidsbeleid
Bij deze nota maakte de SGP bij monde van raadslid Snoek opmerkingen over een aantal thema’s:

Eenzaamheid. ‘’Gaat het hier niet om het bestrijden van gevolgen? Een grote meerderheid van ons volk heeft toch zelf de individualisering gewild en de emancipatie met alle mogelijke middelen doorgeduwd, ja, zelfs met belastingvoordelen bekrachtigd?’’
Seksuele weerbaarheid bij de jeugd; ‘’De school blijkt een onveilige plek zijn voor LHBT-kinderen (Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender). Nu pleit de nota voor tolerantie, maar uw college deelt toch wel ook de mening van de SGP, dat die tolerantie inhoudt dat de mens in zijn waarde gelaten wordt, maar dat de zonde nooit goedgekeurd mag worden?’’
Geestelijke volksgezondheid; ‘’Over geestelijke volksgezondheid lees ik heel weinig in de nota. En het blijkt uit allerlei onderzoeken dat bij gebreken in dezen hierdoor veel lichamelijke kwalen ontstaan. Waarom wordt hier geen aandacht aan besteed en bijvoorbeeld als mogelijke oplossing een geordend kerkelijk leven aangeprezen. Het gaat toch over een gezond Noord-Veluwe? En bij mijn weten speelt de kerk daar nog een grote rol." De wethouder gaf in zijn reactie aan dat de term ‘’zonde’’ als het gaat over LHBT, niet het standpunt van het college is. Het CDA gaf aan ‘’er anders in te zitten. Voor het CDA is iedereen gelijk. Een geliefd kind van God. De term zonde gebruiken wij niet’. 

Ook werd o.a. een motie aangenomen om een plan van aanpak te maken voor versterking van de  samenwerking tussen JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en buurtcoaches en specifieke aandacht voor gezonde kantines op alle scholen en sportverenigingen in Ermelo.
 
Kruising Hamburgerweg – Dirk Staalweg
Voor de aanpak van deze kruising moet een bestemmingsplan worden vastgesteld. Volgens het ontwerp dient een stukje grond van een omwonende onteigend te worden om deze herinrichting mogelijk te maken. Het onteigenen leidde tot discussie ‘’On-Ermelo’s’’De wethouder gaf aan dat met de vaststelling van dit bestemmingsplan het straks bij de uitvoering verkeerstechnisch mogelijk is om het iets anders uit te voeren.
 
Vaststellen Bestemmingsplan Parkeernormen
In juni 2016 is het parkeerbeleidsplan vastgesteld. Op basis hiervan is de nota parkeernormen opgesteld, met nieuwe parkeernormen voor de gemeente Ermelo. Dit dient vastgelegd te worden in een bestemmingsplan. Er werden een aantal amendementen en moties ingediend. Discussie ontstond vooral over het parkeersfonds. Uitgangspunt is dat parkeren op eigen terrein dient te geschieden. De SGP maakt zich zorgen over borging van voldoende parkeerplaatsen. Tijdens de vergadering bleek dat bij het bouwplan ’t Postlaantje (62 woningen) slechts 48 parkeerplaatsen vereist zouden worden omdat het onder ‘verbouwing’ zou vallen. E.e.a. leidde er toe dat de Raad dit agendapunt aangehouden heeft en dit dus later terug komt.
 
Motie ‘Aanvulling gemeentelijk drugsbeleid’
Zowel scholen, zorginstellingen en de politie in Ermelo geven aan dat vooral het harddrugsgebruik stijgt. Diverse gemeenten o.a op de Veluwe hebben via rioolonderzoek metingen gedaan naar het drugsgebruik in de gemeente. Een gezamenlijke motie van het CDA, ChristenUnie en de SGP droeg het college op om een plan te maken voor rioolwateronderzoek naar het gebruik van drugs. Tevens de gemeente Putten te benaderen en maatschappelijke organisaties en scholen te betrekken in een plan voor actieve communicatie over preventie van drugsgebruik en weerbaarheid bij leerlingen in de eerste klassen en de doelgroep ouders.  Deze motie werd aangenomen.