16 oktober 2013
Verhuizing Ermelo's bataljon is win-winsituatie
ERMELO - Hoewel de krantenkoppen stellen dat 45 pantserinfanteriebataljon RIOG in Ermelo blijft, wordt dit door Defensie ontkend. In de euforie dat dit roemruchte bataljon blijft bestaan, wordt hier veelal over heen gekeken. Wat nu dreigt te gebeuren is dat er onjuiste informatie wordt gegeven over de toekomst van 45 painfbat.
Een eenvoudige rekensom levert al het volgende op: Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo is het 400 Geneeskundig bataljon gelegerd. Daarbij komen dan 300 opleiders en zo'n 400 studenten van de KMS uit Weert. Zouden de 650 manschappen van 45 painfbat ook op de kazerne blijven, dan lijkt dit logistiek gezien onmogelijk. De oude, monumentale Jan van Schaffelaerkazerne wordt weliswaar gerenoveerd en bewoonbaar gemaakt, maar biedt daarna nog niet genoeg plaats aan zoveel manschappen. Vanuit verschillende bronnen van Defensie wordt dit overigens ook bevestigd.
In het regeerakkoord was er sprake van dat het Ermelose bataljon bleef bestaan, niet dat het in Ermelo zou blijven. Ruud van Eijle zei zaterdag nog: ,,Het is allemaal nog niet uit onderhandeld achter de komma.'' Wellicht is de standplaats van 45 painfbat zo'n onderhandelingspunt wat nog verdere uitwerking vereist.
Op 17 september gaf Generaal Mart de Kruif, commandant der landstrijdkrachten, aan: ,,Goed nieuws kan iedereen brengen, slecht nieuws is voor de commandant!'' Hiermee doelde hij op de opheffing van 45 pantserinfanteriebataljon RIOG. Afgelopen vrijdag hoorden de manschappen van luitenant-kolonel Ludy Schmidt dat het bataljon bleef voortbestaan. Dit werd afgelopen maandag op de kazerne gevierd met gebak van de ChristenUnie. Vanmorgen gaf de C-LAS De Kruif de Ermelose infanteristen voor zover mogelijk duidelijkheid. Details zijn momenteel echter nog niet bekend. Hoewel in eerste instantie de minister van Defensie zelf dit positieve nieuws in Ermelo wilde komen brengen, koos ze voor wat meer bedenktijd.
Veel geeft De Kruif nog niet prijs, maar hij laat via social media weten: ,,Besluit toegelicht en focus nu op de toekomst richten.'' Deze boodschap gaf hij daarna ook op de kazerne in Assen.
Concentratie van eenheden
Waar nu die toekomst van 45 painfbat ligt wordt nog niet hardop gezegd. Blijft het Ermelo, zoals veel politici en journalisten blijven zeggen, of toch Havelte? Defensie blijft vooralsnog communiceren dat de toekomst van dit bataljon in Havelte ligt. Overigens, een besluit wat al eerder genomen was.
Brigadegeneraal Hans van der Louw, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, waar 45 painfbat een onderdeel van is, zei maandag op RTV Drenthe:
,,Ik ben blij voor de 600 mensen die een maand geleden te horen kregen dat hun baan in het geding was en afgelopen vrijdag te horen kregen dat dit wordt teruggedraaid. We kunnen nu weer verder met de plannen die we eerst hadden, namelijk de manschappen die in Ermelo gelegerd zijn, het beroemde 45 painfbat, naar Havelte te halen. Het 45e kan dan tegen de rest van mijn brigade aankruipen.
Het is logisch en handig dat een eenheid die nu in Ermelo ligt, gedislokeerd ten opzichte van de rest van mijn brigade, als het ware naar het hoofdkwartier, de andere eenheden te halen. Meer concentratie van eenheden. En we hebben hier in Havelte een prima omgeving voor deze eenheid om te oefenen, beter dan in Ermelo. Kortom: het goede gebruik van Ermelo wordt behouden, namelijk de KMS en het goede gebruik van Havelte blijft ook gegarandeerd. Een win-win-situatie.''
De verhuizing van het Ermelose bataljon stond al gepland voor de tweede helft 2014. Op het terrein van de Johannes Postkazerne in Havelte is men al druk bezig met de bouw van een nieuw legeringsgebouw en bureelgebouwen die bestemd zijn voor 45 pantserinfanterie bataljon.