11 juni 2019

Verduurzamen “Lange of korte termijn?”

Tijdens een geanimeerd gesprek met Dick Zandvoort (Manager Vastgoed bij UWOON), proberen we duidelijkheid te krijgen over de plannen van UWOON in Ermelo. Gaat men voor verduurzaming op de lange termijn of is het een korte termijn verhaal zonder diepgang?

De visie en missie van UWOON
In een ontspannen setting op de werkkamer van Dick spreken we elkaar over het thema Verduurzaming in de vastgoedmarkt in Ermelo. Al heel snel blijkt dat op vrijwel elke vraag die voorgelegd wordt een antwoord komt dat ook inhoud heeft. Bij de vraag naar wat de missie en de visie van UWOON is, komt al snel het nog niet uitgegeven boekje met als titel ‘Bestemming 2022’, op tafel waar duidelijk een aantal doelen in vermeldt staat; verkorting
van de wachttijd, het snel en flexibel opleveren van energiezuinige en betaalbare woningen. Het ‘flexibel en snel’, is ook gerelateerd aan het bouwen in korte tijd, zoals in Ermelo te zien is aan het project De Driesprong. 

Een andere doelstelling vanuit genoemd boekje: in 2022 moet 4% van het aantal woningen dat UWOON heeft, energieneutraal zijn, dit komt neer op ca. 340 woningen. Momenteel is er twee handenvol woningen energieneutraal, nl. 4 woningen aan de Hamburgerweg, 4 woningen aan de Kozakkenkamp, 1 woning aan de Kievietstraat en 1 woning aan de Driftstraat.

Een derde (belangrijke) doelstelling is het verkorten van de wachttijd, ook wel uitgedrukt in de Slagingskans. De slagingskans moet drastisch omhoog, over een periode van 4 jaar moet de slagingskans van de huidige 20 % naar 30 % en enkele jaren later zelfs naar 40%. Bij een slagingspercentage van 40% betekent dat een actief woningzoekende een wachttijd heeft van 2.5 jaar.


Gasloze woningen
In combinatie met Alliander en gemeente Ermelo, is de zoektocht naar verduurzaming gestart. Daarbij is eerst gekeken naar het gasnet in Ermelo-West omdat deze bijna ‘afgeschreven’ is. UWOON heeft ervoor gekozen om een gepland onderhoudsproject van 217 woningen extra te verduurzamen. Hierop vooruitlopend is gestart met 2 pilots. In de Kievietstraat is een woning die al een A-Label had, geheel van het gas afgekoppeld. Dit is bereikt door toepassing van zonnepanelen, een warmtepomp, hoogwaardige dakisolatie en InfraRood warmtepanelen aan het plafond. Het andere project, aan de Duifstraat wordt verwarmd door toepassing van PVT-panelen. Deze zetten naast de opgewekte elektrische energie ook thermische energie middels membranen om in warmte. Deze gaat via een warmtepomp naar het CV-voorraadvat en warmwatervoorziening. De kosten bedragen circa € 35.000,- waarbij ook geldt dat een deel van de aanpassingskosten valt
onder de post van planmatig aanpak van onderhoud. 

Is het de moeite wel waard? 
Ten aanzien van verduurzaming geldt dat de exploitatie van de woningen bezien wordt naar de levensduur van de woning. Woningen die goed zijn maar energetisch slecht, zijn het waard om na het oprekken van de exploitatie-termijn alsnog te verduurzamen. Afhankelijk van benodigde investering per woning wordt bezien of het de moeite van het verduurzamen waard is of dat er gekozen wordt voor een deeloplossing zoals gedeeltelijke isolatie.

Inzet van pilots
UWOON lijkt vooruitstrevend te zijn (zie enkele feiten over verduurzaming). Dit blijkt onder  andere uit de toepassing  van PVT-panelen. De techniek blijkt zich echter zo snel te ontwikkelen, dat men niet al te snel grote stappen wil maken met verduurzaming omdat zowel de verbeterde technieken als de kostenontwikkeling telkens een nieuw licht op het thema verduurzaming werpen. Juist door pilots in enkele woningen uit te voeren, contacten te hebben met bewoners, contacten te hebben met partijen die de technieken ontwikkelen, kennisdeling door deelname aan cursussen en informatie te delen met andere corporaties probeert men up to date te blijven. 

Veelzijdige aanpak

Ten aanzien van de huurders doet UWOON relatief veel aan informatie-verstrekking. Men hanteert verschillende methoden. Betreft het een planmatige aanpak dan wordt een informatie-avond georganiseerd voor de huurders. Als het gaat om herstructurering, dan wordt aan huurders en buurtbewoners gevraagd wat zij willen. Dit levert soms verrassende ideeën op die op veel draagvlak kunnen rekenen. Voor grotere renovaties, wordt veelal juist in een 1 op 1 basis met de huurder alles doorgenomen wat binnen het kader van de renovatie nodig is/gewenst is. Door deze aanpak blijft de feeling met de huurders!
Verduurzaming van een bestaande woning naar Label C wordt niet in rekening gebracht bij de huurder. Voor uitgebreide verduurzaming kan onder strikte voorwaarden een Energie Prestatie Vergoeding worden opgelegd.

Voor en door corporaties
Een kwaliteitskeurmerk volgens een internationale norm is  niet aanwezig binnen UWOON, maar wel is men aangesloten bij KWH, hét overkoepelende landelijke kwaliteitscentrum voor en door woningcorporaties. Het lidmaatschap omvat een breed palet aan onderzoeken en activiteiten waarmee corporaties kunnen werken aan prettig wonen voor hun huurders.

Leden krijgen toegang tot huurdersonderzoeken en een netwerk om kennis te delen. Ook blijft UWOON klanttevredenheid meten. Criteria bevinden zich onder andere in de thema’s: na verduurzaming, bij het vestigen van nieuwkomers, voor woningverlaters, bij  reparatieverzoeken, etc. waarbij de doelstelling is om op elk van de genoemde vlakken een 8 te scoren op basis van KWH-onderzoek.

Politieke doelstellingen
Zullen de doelen, zoals ze nu in ‘Bestemming 2022’ zijn opgenomen, blijven staan voor de lange termijn? Of zal de politiek UWOON nopen hun doelen bij te stellen?
Wat de SGP betreft blijven de doelen staan, zoals deze vermeld zijn: ‘verkorting van de wachttijd, het snel en flexibel opleveren van energiezuinige en betaalbare woningen’. Ook de SGP is voorstander van verkorting van de actieve wachttijden voor woningen en voor het snel kunnen opleveren van woningen. Ook het flexibel kunnen opleveren naar wens van de huurder is een belangrijk aspect wat de SGP aanspreekt. De huurder kan daarmee zelf met zijn budget bepalen wat hij wel en niet wil, ook voor de benodigde investering voor  verduurzaming.


Rentmeesterschap
Gods woord geeft duidelijk aan hoe wij als rentmeester verantwoord moeten omgaan met alles wat wij hebben ontvangen, dat geldt de schepping, onze inkomsten, de bestedingen en niet in het minst ook onze medemens en ons nageslacht. We denken hierbij ook aan Psalm 24: ‘de aarde is des Heeren, mitsgaders haar volheid, de wereld, en die daarin wonen’. En ook het zoeken van het koninkrijk Gods in Mattheus 6: 19 t/m 34, in het licht van wat onze bezorgdheid behoort te zijn, staat ook niet los van ons aardse leven en het daarbij behorende rentmeesterschap. Laat het zo zijn dat wij daarin als SGP’ers ook duidelijk mogen weten, inleven en uitdragen; ‘leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen’ om daarmee winst te doen voor tijd en eeuwigheid beiden!

 

------

 

Enkele feiten over verduurzaming:

1) Momenteel zijn er in ruim een jaar tijd 800 woningen voorzien van zonnepanelen. Voor de huurder kost het laten aanbrengen van de zonnepanelen, ongeveer € 15 per maand, tegenover de kostenverlaging van het energieverbruik.

2) In 2021 moet er gemiddeld over de UWOON woningen, een energielabel B zijn en mag er geen woning meer zijn hoger dan label C.

3) In 2022 moet ongeveer 15 – 20 % voorzien zijn van duurzame energieopwekking.

4) Per jaar is er ongeveer € 5.000.000,- nodig voor het totale verduurzamingsproject om gemiddeld op label B uit te komen. Dit relatief lage bedrag is er, doordat ook de zogenaamde Planmatige Aanpak Onderhoud een belangrijk terugkerende post is.