12 mei 2015

Vandalisme scholen neemt toe

eigen foto

Scholen draaien zelf voor schade op

ERMELO - Verschillende scholen ondervinden de laatste tijd veelvuldig last van vandalisme. Er wordt veel op de schoolpleinen en aan de gebouwen vernield. Daar moet een eind aan komen. Frank Snoek vraagt om een hek en camera’s.

Tijdens de commissievergadering van maandagavond vroeg SGP-raadslid Frank Snoek aan de burgemeester André Baars, die de portefeuille veiligheid beheert, welke maatregelen de gemeente hier in gaan nemen. Hoewel Snoek met name sprak over de vernielingen aan de Augustinusschool geldt dit ook voor anderen scholen. André Baars: ,,De gemeente is regelmatig in overleg met de scholen. De politie controleert veelvuldig en ik weet dat de politie ook regelmatig bekeurd. Dat zie ik terug in de rapportages.’’ Snoek vroeg de burgemeester wie de rekening moet betalen van deze vernielingen en of de gemeente geen hekken om de pleinen zou moeten zetten en voor extra beveiliging kan zorgen. Dat was Baars niet met hem eens. ,,De rekening voor reparatie is sowieso voor de school zelf. De school krijgt daar immers middelen voor, en kan zelf de verzekering informeren.’’ Het plein afsluiten lost wat de burgemeester betref niets op. ,,We willen juist bewust de pleinen open houden zodat de kinderen uit de buurt na schooltijd kunnen spelen. Het is immers een openbare ruimte,’’ aldus Baars. ,,De scholen moeten zelf voor extra beveiliging zorgen, bijvoorbeeld door camera’s op te hangen. Dat doen enkele scholen al. Overigens doet de politie hierin haar best, die gaat bijna dagelijks een aantal keren surveilleren, ook ’s avonds. Maar ik lees ook vaak in de rapportage dat er dan niemand wordt aangetroffen. Mocht de politie vandalen aantreffen dan wordt er niet meer gewaarschuwd, maar direct een proces verbaal uitgeschreven.’’

Petitie

Bij de Koningin Julianaschool zijn ouders en omwonenden het ook meer dan zat. Ze ondervinden veel last van hangjongeren die zinloos andermans spullen vernielen. Carina Post is maandag in gesprek geweest met de directie van de Kon. Julianaschool en is op internet een petitie gestart. De schooldirectie staat achter haar besluit voor een petitie ,,Jongelui gebruiken het schoolplein als hangplek. Daar heb ik niets op tegen, maar wel wanneer er ieder keer dingen vernield worden, voorwerpen in brand worden gestoken, speeltoestellen sneuvelen en ramen worden ingegooid. Meerdere keren is de politie gebeld. Die komen dan niet of zijn te laat.’’ Als deze jongeren worden aangesproken op hun gedrag, dan worden de vreselijkste verwensingen geuit. Post: ,,De school wil graag een hek om het plein maar krijgt van de gemeente geen vergunning. Dat is omdat het schoolplein een openbare gelegenheid is en daarnaast hangt er een bord dat aangeeft dat personen boven de twaalf jaar er geen toegang hebben. Dat moet volgens de gemeente genoeg zijn.’’ Afgelopen week, tijdens de schoolvakantie heeft Post verschillende voorwerpen van het plein verwijderd omdat er anders vernielingen mee zouden worden aangebracht. Ook tijdens Oud en Nieuw werden er op het schoolplein speeltoestellen vernield. Toen hebben kinderen, ouders en omwonenden zelf de zaak opgeruimd en gerepareerd. Post, die zelf een dochtertje op deze school heeft en ook dicht bij school woont, ondervindt regelmatig zelf ook overlast. ,,Ik heb besloten om nu zelf maar actie te ondernemen. De kinderen zijn er de dupe van en ik ben het ook meer dan zat. Er moet een hek om het schoolplein komen, zoals het bij meerdere scholen in Ermelo is,’’ aldus Post. De informatie over het tekenen van de petitie komt volgende week in de schoolkrant zodat ouders de petitie kunnen tekenen. Men kan hier de petitie tekenen.

Bron: Ermelovannu.nl