12 oktober 2016
VAN DE RAADTAFEL - HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING
FN Snoek
Huiselijk geweld en kindermishandeling
Na enkele weken van reces worden we weer gedompeld in de (grote) problemen die op gemeentelijk niveau spelen. Eén daarvan zijn de zorgen omtrent het huiselijk geweld en kindermishandeling. Op gemeentelijk terrein valt dit onder de Jeugdzorg, en dat wordt aangestuurd door de regio Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldenbroek en Putten), met die van Oost-Veluwe (Apeldoorn als centrumgemeente, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen).
Nu is er op het terrein van huiselijk geweld en kindermishandeling reeds een beleid (de beleidsnota “De onmacht voorbij”, 2012-2015). Nu heeft de gemeente Apeldoorn een nieuwe nota geschreven, samen met de uitvoerende organisaties, de zogenaamde “Transformatieagenda Huiselijk Geweld en Kindermishandeling”. Deze nota is opgesteld voor de jaren 2016 tot en met 2019. Een document dat dynamisch dient te zijn met constante samenspraak tussen bestuurders, uitvoeringsorganisaties en cliëntenvertegenwoordigers.
De vraag kan gesteld worden of het wel een probleem is, en zo ja, hoe groot? Het aantal meldingen van kindermishandeling is voor Noord- en Oost-Veluwe samen 440, waarvan 11 in Ermelo; 3.825 meldingen huiselijk geweld (in Ermelo 70); 929 zorgmeldingen (in Ermelo 23) en tijdelijk huisverbod 77 (waarvan 1 in Ermelo). Er is dus wel wat aan de hand. Het is duidelijk dat het grote aantal echtscheidingen hier in grote mate verantwoordelijk voor is. In veel gevallen gaat er een vechtscheiding aan vooraf, wat met name voor de jeugd grote psychische gevolgen heeft.
Het is de bedoeling van de Transformatieagenda om huiselijk geweld en kindermishandeling zoveel mogelijk te voorkomen en indien het zich voordoet, dit zo snel mogelijk te stoppen en in samenspraak met de betrokkenen te werken aan een veilige thuissituatie. Hiervoor dient ook de samenleving bewust gemaakt te worden en worden in het rapport de medeburgers opgeroepen zich medeverantwoordelijk te voelen, door tijdig te signaleren. Uiteraard geldt het signaleren ook voor verenigingen, scholen en kinderopvang.
Door het opstellen van deze nota en uitvoering daarvan, voldoet de gemeente aan haar wettelijke taak, waarbij de betrokken partijen trachten te werken vanuit een eenduidige visie. Het is geen mooi agendapunt om na de vakantie mee te beginnen, maar het illustreert wel de gebrokenheid van onze maatschappij. Tevens is het weer een bestrijden van de gevolgen van een eerder gevoerd beleid aangaande de individualisering en emancipatie. Het blijkt overal, kerkelijk, in verenigingen en het huwelijk, dat er steeds minder hechting is. “Ben ik mijn broeders hoeder?” wordt misschien niet hardop gezegd, maar wel uitgeleefd. Daarom, wil het plan kans van slagen hebben, dan zal er een drastische cultuuromslag moeten plaatsvinden.