29 oktober 2017

Uit de Raad: Ontwikkelingen Veldwijk

Ontwikkeling Veldwijk Dichter in de Raad

In de raadsvergadering van juni kwam de ontwikkeling van Veldwijk aan de orde. Delen van de gebieden Landgoed Veldwijk en De Hooge Riet worden in de nabije toekomst herontwikkeld. Het accent verschuift daarbij van zorg naar andere functies zoals wonen en nieuwe economische bedrijvigheid.  GGz Centraal, eigenaar van de gronden, pakt de uitdaging voor herontwikkeling van dit gebied op met de gemeente Ermelo.

 

Raadslid Van der Velden sprak namens de SGP:

’Op oude landkaarten kunnen we duidelijk zien dat Ermelo en Veldwijk geheel los van elkaar stonden. Rond 1900 wordt het dorp en het landgoed verbonden door o.a. bebouwing in de Stationsstraat. Inmiddels kunnen we stellen dat Ermelo Veldwijk is en Veldwijk Ermelo. Wanneer je je als kind op het terrein van Veldwijk begaf voelde je iets wat nauwelijks te beschrijven valt. Laat ik het zo proberen te beschrijven: het voelde een beetje anders. Daarnaast vond je het heel gewoon dat de politie in het dorp blauw gekleed was, maar op Veldwijk in een groen pak rondliepen. Uniek! En dat moet zo blijven!

 

Voorzitter, op 21 januari 2016 hebben we als SGP samen met BBE een motie ingediend bij de start van de herontwikkeling Veldwijk en Hooge Riet. Deze motie, die ook op steun van de hele raad kon rekenen, heeft ten doel om de belangen en het welbevinden van de oorspronkelijke doelgroep ook in de toekomst te borgen. Voorzitter, kort gezegd en vrij vertaald moeten de mensen met een psychiatrisch aandoening zich in de toekomst hier ook welkom voelen om te wonen, te werken en te ontspannen. Dit gaat niet vanzelf, er zal bijvoorbeeld rekening gehouden moeten worden met draagkracht, wanneer het om wonen gaat. Graag horen we van het college op welke wijze ze invulling gaat geven aan het uitvoeren van deze motie.

 

Voorzitter, sinds kort heb ik een nieuwe hobby, dichten. Vandaag borrelde er ook weer één op en ik wil mijn bijdrage besluiten met u dit gedicht voor te dragen, al ben ik daar niet zo goed in.

 

 Zorg zit Ermeloërs in de genen,

Zal de toekomst ook oog houden voor schizofrenen?

Kom op zeg, we hebben het vanavond toch over stenen,

Nee zegt de raad, u voelt toch wel dat we het menen?

We schoppen niet tegen schenen,

of gaan staan op te lange tenen,

we blijven staan op de grond  met beide benen.

De volkstuinen moeten ergens anders henen,

laten we zorgen dat diegenen,

niet hoeven te wenen,

 en hun een ander stuk grond uitlenen,

ook daar weer uitzien naar de eerste bospenen.

Voorzitter, dualisme is een kwestie van trainen!’’

 

Op verzoek van het college is de structuurvisie Landgoed Veldwijk & Hooge Riet nog niet vastgesteld. Met GGz Centraal wordt namelijk nog  overlegd over het vastleggen van afspraken. De visie is wel inhoudelijk behandeld. Door alle fracties is er een motie ingediend. Deze is aangenomen (met uitzondering van één punt).  De punten uit deze motie worden nu verwerkt in de visie.

 Leo van der Velden