17 oktober 2016

TOEKOMST VOOR CALLUNA?

 

 

Wie zwembad Calluna in Ermelo wel eens bezoekt zal het niet zijn ontgaan dat het zwembad zijn beste tijd heeft gehad. Hoewel de entree van het gebouw aan de buitenkant nog redelijk fris oogt, verandert dit beeld zodra je de deuren bent doorgegaan. Van gedateerde tegels en beschimmelde voegen tot pashokjes die nog functioneel zijn maar door de tijd zijn aangetast en waar door menig kind of puber een handtekening is achtergelaten. Na 30 jaar trouwe dienst is het tijd voor vernieuwing. Het zwembad is volgens de geleerden afgeschreven en als gemeente ontkomen we er niet aan dat er wat moet gebeuren. Reden voor ons om in dit nummer van Calvijn stil te staan bij de ontwikkelen rondom ons zwembad.

Geschiedenis
De geschiedenis van Calluna begint in 1975. Toen werd het bad geopend en was Ermelo een overdekt zwembad rijker. Tot die tijd was men aangewezen op het Bosbad, dat zich bevond op de locatie waar nu hotel de Heerlickheijd van Ermelo staat. Dit zwembad werd in de zomer van 1936 in gebruik genomen. Het Bosbad werd opgericht door zes personen die geen commerciële bedoelingen hadden met het bad. De winst die werd gemaakt werd geïnvesteerd in verbetering van het zwembad. In dit bad heeft de Ermelose jeugd zich jarenlang tijdens de warme zomermaanden vermaakt. Ook werd hier zwemles gegeven. Door de komst van Calluna en de toenemende kosten was het niet langer rendabel het Bosbad te handhaven. Eind 1986 heeft de gemeente de exploitatie overgenomen. Na enige tijd is de grond verkocht en zoals gezegd is hier nu Hotel de Heerlickheijd van Ermelo gevestigd. Zwembad Calluna heeft in de loop der jaren de nodige veranderingen ondergaan. Zo is het bad in 1990 gerenoveerd en uitgebreid tot zijn huidige vorm. Later zijn er nog de nodige technische aanpassingen geweest waardoor het zwembad tot één van de energiezuinigste zwembaden van Nederland behoort.

Afgeschreven wat nu...         
Alles heeft een levensduur, zo ook het zwembad. En aan de technische levensduur is nu een einde gekomen. Er moet iets gebeuren. Bij die conclusie rijst gelijk de vraag: "Maar wat en wat gaat het kosten?" Als we de begroting van Ermelo openslaan kunnen we zien dat een zwembad ieder jaar veel geld kost. Dit probleem speelt niet alleen in Ermelo maar in alle plaatsen waar een zwembad gevestigd is. Daarnaast is het niet vreemd dat hoe groter een zwembad is, hoe hoger de kosten zijn. Anderzijds zou je kunnen stellen dat wanneer een zwembad groter en dus aantrekkelijker is, je dit terugziet in de bezoekersaantallen. Ik schets hier al enige vragen die onderzocht moeten worden, want je kunt wel denken dat een groter zwembad meer bezoekers trekt, maar is dit ook zo? En hoe verhoudt zich dit tot de kosten? In juni 2015 is er een plan van aanpak gepresenteerd met het doel te onderzoeken wat de toekomst van het bad gaat worden. Moet er nieuw gebouwd worden op de huidige locatie of op een andere locatie? Welke locatie zou hiervoor geschikt zijn? Is het toch beter om het zwembad te renoveren? Zijn er partijen met wie de samenwerking gezocht kan worden? Etcetera. Zomaar wat vragen waar antwoorden op moeten komen, voordat een goed besluit kan worden genomen wat betreft de toekomst van het zwembad.

Onderzoek
In de toelichting van het plan van aanpak Toekomst Calluna werden vier toekomstscenario’s gepresenteerd die onderzocht konden gaan worden. De eerste keuze was: Calluna sluiten en de activiteiten verplaatsen naar andere zwembaden. Deze optie levert geen kosten op daar het zwembad wordt gesloten. Keuze twee is: Calluna renoveren. Hierdoor blijven alle huidige faciliteiten aanwezig waardoor er weinig veranderd. Omdat het bad gerenoveerd wordt is er een betrekkelijk lage investering nodig maar het levert een hogere exploitatielast op. Een andere optie is: nieuwbouw groot. In dit plan wordt het huidige zwembad platgegooid en wordt het zwembad opnieuw opgebouwd. In de nieuwbouw komen dan alle faciliteiten terug die er nu ook zijn. In dit plan moet enorm veel geïnvesteerd worden en het brengt de hoogste exploitatielasten van alle onderzoeksplannen die gepresenteerd werden met zich mee. Het laatste plan is: nieuwbouw klein. Ook in dit plan wordt het zwembad nieuw gebouwd maar komen er minder faciliteiten dan in het huidige zwembad. Dit vergt een lagere investering lagere exploitatielasten doordat het nieuwe zwembad kleiner wordt. Naast het onderzoek naar de toekomst van het zwembad, moet er ook gekeken worden naar wat er moet gebeuren met de sporthal die naast het zwembad is gelegen. Sporthal de wethouder Balverszaal gelegen in Ermelo-West zal worden gesloopt. Hierdoor moet de capaciteit van de zaal naast Calluna groter worden. Dit is ook een verzoek van gymnastiekvereniging Sparta. Deze gymvereniging heeft ruimte nodig voor haar activiteiten, waaronder trampoline springen. Aan deze vorm van sport zijn, voor de uitvoering hiervan, bepaalde eisen verbonden. Met name de zaalhoogte is een belangrijk element. Voor het totale plan van aanpak worden de volgende uitgangspunten geformuleerd:

  • Het zwembad is een basisvoorziening voor de gemeente
  • Beperking passieve zwembadrecreatie (geen toeters en bellen bad)
  • Toekomstbestendigheid komende 25-40 jaar gewenst
  • Lagere gemeentelijke bijdrage
  • De koppeling tussen het zwembad en de sporthal moet blijven

Het besluit van de raad.       
Tijdens de gemeenteraad van 2 juli 2015 werd het onderzoeksvoorstel en het krediet dat voor dit onderzoek nodig is, namelijk € 100.000,-, in stemming gebracht. De SGP diende eerst een amendement in. Met een amendement vraag je of de raad instemt met een wijziging van de tekst van het raadsvoorstel. In het raadsvoorstel stond in een paragraaf dat de hoogte van het voorbereidingskrediet niet meer mogen bedragen dan € 100.000,-. Iets verder in het voorstel stond nog wel een zinsnede waarin gesproken werd over het overschrijden van dit krediet. Het voorstel van de SGP was om dit te wijzigen dat het bedrag van € 100.000,- niet overschreden mag worden. Het amendement werd met twaalf stemmen voor en acht tegen aangenomen. Verder werd besloten om de mogelijkheid van renovatie en nieuwbouw te onderzoeken. Daarnaast de combinatie van zwembad en sporthal bij elkaar te houden en als laatste dat in het onderzoek vooral gekeken wordt naar een zwembad met voornamelijk actieve recreatie en zo min mogelijk toeters en bellen.

Maatschappelijk verzet        
Inmiddels zijn er al vele maanden verstreken. In deze maanden hebben diverse partijen van zich laten horen. Een van deze partijen zijn de Vrienden van Calluna. Deze groep is van mening dat de grote van het toekomstige zwembad vergelijkbaar moet zijn met het huidige zwembad. Het argument van de Vrienden is dat het zwembad naast activiteit, ruimte moet bieden voor ontspanning en ontmoeting. Voor dit laatste is het van belang dat het subtropische gedeelte behouden blijft of terugkomt in een nieuw zwembad. Ook de stichting VERON laat van zich horen. Dit is de Vereniging van Ermelose Recreatie Ondernemers. Deze vereniging pleit voor een goed recreatief zwembad. Dit is volgens hen van meerwaarde voor Ermelo als toeristen plaats en zelfs kan het een reden zijn voor potentiele gasten om wel of niet een vakantie in Ermelo te boeken. In hun brief aan het College en de raadsleden pleiten zij dan ook voor het behoud van Calluna in de huidige vorm met recreatiebad. Ook diverse politieke partijen hebben gevraagd het onderzoek uit te breiden om te kijken naar de effecten van een bad met een beperkt recreatief gedeelte. Het gaat dan om een sauna, een whirlpool, etc.. Daarnaast worden er nog andere locaties onderzocht.

De SGP-fractie          
Al jaren is de SGP fractie niet blij met het exploitatietekort van het huidige zwembad. Het gaat jaarlijks om een bedrag van ongeveer € 750.000,-. De fractie hoopt dan ook dat er uit het onderzoek een optie naar voren komt die jaarlijks minder geld kost. Naast de kosten is ook de zondagsopening van het zwembad voor de SGP al jaren een grote zorg. Bij grote projecten als het zwembad en de sporthal is altijd de vraag wat de maatschappelijke opinie is. Hebben wij als burgers van Ermelo liever een groot zwembad met veel mogelijkheden en zijn wij bereid daar een x bedrag per jaar voor te betalen? De SGP fractie vindt het opvallend dat de diverse partijen die inmiddels van zich hebben laten horen, veel wensen hebben maar daar weinig voor willen betalen. Een ding is zeker, het laatste woord over dit onderwerp is nog niet gezegd. De verwachting is dat het er eind dit jaar of begin volgend jaar een uitkomst van het onderzoek wordt verwacht en dat er een keuze gemaakt zal worden.