30 juni 2022

Teveel betaalde OZB komt nu niet terug!

Klik hier voor het amendement

Woensdagavond 29 juni is in de raadsvergadering ons amendement besproken en in stemming gebracht. Het voorstel om bij de aanslag OZB 2023 (woningen – eigenaren) het teveel binnengekomen bedrag (over 2021) te verrekenen werd alleen gesteund door VVD, Burgerbelangen en SGP. Eerder op de avond kwam bij de behandeling van de 3e bestuursrapportage 2022 ook de meeropbrengst over 2022 aan de orde. Het gaat hier zelfs om een bedrag van ruim 1 miljoen! Het gaat hier om grote bedragen die onbedoeld zijn geïnd en de aanslagen voor huiseigenaren in zowel 2021 als dit jaar hoger lieten uitvallen dan nodig was. De verklaring is daarbij dat de stijging van de waarde van het onroerend goed groter was dan vooraf gedacht en het vastgestelde belasting percentage X de taxatiewaarde automatisch tot die hogere opbrengsten heeft geleid. Wij zijn van mening dat dergelijke overschrijdingen niet wenselijk zijn en dan ook beide met de aanslag 2023 moeten worden verrekend. Om een beeld te geven: de rekening voor woningeigenaren (eigenaarsdeel) viel in 2021 al 10% hoger uit dan nodig en in 2022 zelfs 20%! Dat komt neer op respectievelijk  € 12,50 en € 25,- per € 100.000,- taxatiewaarde.

Voorbeeld:

Taxatiewaarde woning: € 400.000,-

Teveel betaald 2021:     50,-

Teveel betaald 2022:     100,-

Totaal:  € 150,-

Waar onze grootste zorg zit, is dat deze meeropbrengsten de basis worden van een nieuwe meerjarenbegroting en dus structureel worden ingezet. In de Kadernota 2023-2026 is dit ook opgenomen en ook daar zullen we ons daarover roeren, al lijkt het erop dat meerdere partijen daar vanaf willen. Om dit sowieso te voorkomen is het de meest zuivere manier om in het voorjaar van 2023 dit direct recht te trekken en hierover transparant te zijn. Het college toonde begrip voor het amendement en snapt ook het doel maar wethouder Weidema kon geen harde garantie geven dat het geld kan worden teruggegeven. Had hij dit wel gedaan dan was de toezegging dat het amendement van tafel ging.

Vanuit de coalitie verschilden de reacties nogal en werden er vraagtekens gezet bij de systematiek. Nu leert de ervaring dat deze discussie steeds terugkomt wanneer de gekozen berekeningsmethodiek niet doet wat we willen. In het verleden werd er op een andere manier gecalculeerd, maar ook daar kleefden nadelen aan.

Op zichzelf hoeft deze methodiek helemaal niet te worden vervangen, wanneer je de afspraak maakt dat meeropbrengsten op de volgende aanslag per omgaande wordt verrekend. Op een enkele fractie na geeft men wel aan het te willen compenseren maar is het de vraag of het ook kan. Het college zit ook op die lijn en wil er in het najaar bij de begrotingsbehandeling duidelijkheid over geven. We zullen altijd constructief meedenken, maar waken voor een sigaar uit eigen doos!

 

Leo van der Velden

Fractievoorzitter SGP Ermelo

06 – 29408796

l.vandervelden@ermelo.nl