29 februari 2016

Stuivende paden bron van ergernis in Ermelo

ERMELO - Wie in Ermelo woont en last heeft van een hobbelig of stuivend zandpad bij huis kan voortaan op meer medewerking rekening van de gemeente.

Voor het eerst heeft Ermelo beleid gemaakt voor de onverharde wegen. Dat wil zeggen:wat kan de gemeente doen aan klachten en welke procedure wordt er gevolgd. Dat lijkt niet zo'n spannend verhaal, maar met 138.000 vierkante meter aan zandwegen in de gemeente is dit wel degelijk een item in Ermelo. Sterker nog:nergens in Nederland tref je meer onverharde wegen aan.

Volgens Van Eijsden is het niet bedoeling om al die onverharde wegen de komende jaren te gaan verharden. Juist niet. ,,Die horen bij Ermelo, ze hebben cultuurhistorische waarde,'' aldus de wethouders. Het beleid is vooral gericht op het onderhoud en beheer. Denk aan het schaven van wegen, om kuilen weg te krijgen. Wie desondanks toch vraagt om verharding, moet met een heel goed verhaal komen, volgens Van Eijsden.

Kuilen
Op afroep zal Ermelo wegen opknappen. Daarnaast is er ook beheersplan; alle wegen komen sowieso om de paar jaar aan de beurt. Als blijkt dat een weg vaak geplaagd wordt door regenkuilen, kan het onderhoud worden opgeschroefd. Eventueel wordt half verharding aangebracht, denk aan grint.

Bij zeer grote problemen kan dan inderdaad nog worden gedacht aan het asfalteren. En is ook dat geen optie, dan kan de weg altijd nog worden afgesloten. Maar als het aan Van Eijsden ligt, liggen die laatste twee varianten niet voor de hand. 

Bron: De Stentor