14 maart 2014

Stemmen in Ermelo: zoek de nuances

Het lijsttrekkersdebat vond gisteravond plaats in een bomvolle theaterzaal van de Dialoog. Hoe debatleider Wiert Omta de debatkandidaten; Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo), Jan van den Bosch (CDA Ermelo), René Arts (Progressief Ermelo), Jan van Eijsden (ChristenUnie Ermelo), Esther Verhagen (VVD Ermelo) en Leo van der Velden (SGP Ermelo, ook uit de tent probeerde te lokken, tot echt vuurwerk kwam het niet.

 
Toch was het wel degelijk een zinvolle avond voor degene die zijn of haar stemgedrag laat leiden door op de nuances te letten, in plaats van voor een 'politieke rel-avond' te gaan. Sta je namelijk nuchter in het leven, dan laat je je niet zoals Esther Verhagen (VVD) aangaf verleiden door het 'prijzenfestival' waar meerdere partijen stemmers mee proberen te lokken. 
 
Of de wijze waarop Leo van der Velden (SGP Ermelo) reageerde op de stelling of de werkloosheid onder de jongeren een probleem is dat de gemeente moet oplossen. Waar de andere partijen ervoor pleitten de jongeren aan het studeren te houden, al dan niet in combinatie met het bedrijfsleven, om meer kans op een baan te maken, was Leo van der Velden van mening dat er teveel banen worden uitgedeeld aan de nieuwe generatie Nederlanders. "De overheid moet er wat aan doen om de instroom in te dammen. Het werk ligt immers voor het oprapen, al is het misschien niet altijd wat je ambieert als jongere. Maar het is asociaal mensen in die mate thuis te laten zitten." Een uitspraak die op een fikse reprimande kon rekenen van Cor Louwerse, DVS'33- voorzitter en kandidaat voor CDA Ermelo. "Zo kun je niet over een groep van 750.000 mensen praten. Binnen DVS ken ik genoeg mensen die zich het leplazerus solliciteren. Met een goede begeleiding van de gemeente kunnen ze wellicht aan de bak komen."
 
Daarnaast werd geopperd de sluitingstijden op zaterdag te verruimen. Wat voor vrijwel iedere partij bespreekbaar is, mits de ondernemers er voor voelen, en de consument er behoefte aan heeft. Leo van der Velden schat echter in dat het de ondernemers weinig extra's oplevert. "Iedereen bestelt dingen online, jong en oud, christelijk of niet christelijk."
 
Ook de discussie over de koopzondag leverde weinig nieuws onder de zon op. Jobert Oostindie, kandidaat voor BurgerBelangen Ermelo,  vindt echter dat een dorp als Ermelo zijn gastheerschap moet tonen, waarbij hij Elburg als voorbeeld stelde. "Misschien moeten in het hoogseizoen de winkels open op zondag." Bart van der Knaap onderkende de ontwikkeling waarbij hij doelde op vakantiegangers, ondernemers en toeristen.  
 
Kromme tenen kreeg Esther Verhagen met de stelling of zou de VVD gezegd hebben dat er nog makkelijk kan worden bezuinigd op de zorg en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). "We moeten het echter wel op een zakelijke manier bekijken, door het beleid van 2007 te herijken. Dit is vastgesteld in een tijd dat de bomen nog de hemel ingroeiden." Met uitzondering van SGP Ermelo willen de overige partijen geen extra bezuiniging inboeken op de zorg, maar proberen deze beter, efficiënter en goedkoper te regelen. Leo van der Velden: 'Het woord bezuinigen durft niemand in de mond te nemen. Wat dat betreft neem ik het op voor de VVD. De vanzelfsprekendheid van dat als ik iets heb de gemeente het wel regelt, moet er af."
 
Bron: www.ermelo.nieuws.nl