9 januari 2017

“SGP’ERS HOEVEN ZICH NIET TE VERSTOPPEN”

“SGP’ERS HOEVEN ZICH NIET TE VERSTOPPEN”

Politiek staat mijlenver van burger
“Het is al weer echt herfst,” denk ik, terwijl ik de deur van mijn auto achter me dichtsla en naar ‘De Dialoog’ loop’. Het is al donker en het waait behoorlijk. De eerste dinsdagavond in november en de eerste ‘fractievergadering’ die ik hoop bij te wonen. Ik ben benieuwd hoe het verlopen zal. Soms lijkt de politiek mijlenver af te staan van de ‘gewone burger’. Vanavond wil ik eens kijken of dit stigma klopt.

Terwijl ik naar de ingang van het gemeentehuis loop, zie ik fractievoorzitter en gemeenteraadslid Leo van de Velden net uit zijn auto stappen. Ik wacht hem op voor de deur van het gemeentehuis. Terwijl Leo me vriendelijk begroet, komt Bert van der Garde, lid van de steunfractie, aanfietsen. Met z’n drieën lopen we De Dialoog in, waarna Leo ons voorgaat naar de Leuvenumzaal.

In de kleine zaal staan zestien zachtgroene stoelen. Vier stoelen zijn inmiddels ingenomen door de overige leden van de fractie. Frans Snoek, Jaco Zoeteman, Jan Lobbezoo en Pieter Stam begroeten ons hartelijk. Omdat we compleet zijn, besluit Bert als kelner op te treden en schenkt hij voor iedereen een bak koffie in. Daarna opent Leo de avond.

Christelijke politiek verdwijnt niet
“We hoeven ons niet te verstoppen.” Dat is een zin uit het gebed van Leo die blijft hangen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we in Nederland ‘christelijke politiek’ mogen bedrijven. En het lijkt zo vanzelfsprekend dat er vanavond voor de SGP-fractie van Ermelo weer een zaaltje gereserveerd is. Die ruimte wordt nu nog geboden. Zal het altijd zo blijven?

Ik denk aan een al wat oudere blog van columnist Frank Verhoef op de rechtse weblog De Dagelijkse Standaard. Hij schreef namelijk het volgende. “Op de korte termijn verdwijnt christelijke politiek niet. Op de (middel)lange termijn mogelijk wel, of in ieder geval de behoefte aan christelijke politiek (hoewel er waarschijnlijk altijd ruimte zal blijven voor kleine orthodox-christelijke partijen als de SGP)”. Met name dat laatste zinnetje klinkt hoopgevend!

‘U moet ik net spreken’
Terwijl ik in de zachtgroene stoel een prettige ‘notuleerhouding’ probeer te vinden, steekt Leo van wal en dan hoor ik het al gelijk: het geluid van de burger bereikt wel degelijk de politieke arena. Klant, buurtbewoner of winkelend publiek… veel mensen weten de weg naar de politicus wel te vinden. Via de e-mail of per telefoon, maar ook tijdens het doen van de dagelijkse boodschappen. Als politicus ben je altijd de ‘U-moet-ik-net-spreken’. En dan maar hopen dat je als burger iets voor elkaar krijgt!

Politiek jargon
“Onlangs werd ik benaderd door…”. En dan volgt een feitenrelaas van een actueel probleem van een individu, een bedrijvenkring of een buurtvereniging. Ieder onderwerp dat ingebracht wordt door één van de aanwezigen, wordt met elkaar bediscussieerd. Terwijl Leo een plaatselijke verordening uit zijn hoofd opnoemt, bladert Bert door zijn aantekeningen en slaat Jan een boekwerk open en gaat hij op zoek naar ‘die ene belangrijke zin’.
Als alle feiten de revue zijn gepasseerd, wordt met elkaar een standpunt bepaald. Daarbij worden er over en weer vragen gesteld. Is dit voldoende voor een motie? Moeten we bij andere partijen lobbyen? Gaan we dit voorleggen aan de rekenkamercommissie?

Ondernemers hebben pech
Vanavond is er in ieder geval voldoende munitie voor één motie. Er blijkt onvrede te zijn over het ongunstige vestigingsklimaat voor bedrijven. De OZB-waarde voor bedrijven is te hoog in Ermelo. Woningeigenaren treffen het, want Ermelo behoort tot de goedkoopste gemeenten van ons land. Ondernemers daarentegen lijken pech te hebben, want Ermelo is voor bedrijven een van de duurste gemeenten. Over deze tegenstelling wordt in de programmabegroting die onlangs is gepresenteerd, met geen woord gerept. Frans Snoek zal hierover een motie indienen op de volgende gemeenteraadsavond.

Na de rondvraag zit m’n eerste fractievergadering erop. Eén ding is me wel duidelijk geworden vanavond: het geluid van de burger, of in dit geval een ondernemer, bereikt wel degelijk de politiek. Op de komende raadsvergadering zal de SGP zich niet verstoppen en opkomen voor het belang van bedrijven. Nu maar hopen dat er ook wat mee wordt gedaan!