26 februari 2018
SGP op bezoek bij Damaris
Fractie op werkbezoek bij Damaris
SGP Ermelo is vóór het leven
De eerste week van december was de Week van het Leven. In Den Haag werd weer een Mars voor het Leven georganiseerd. De SGP is de partij vóór het leven. Daarom heeft ook onze lokale fractie oog voor initiatieven vóór het leven. Een goed voorbeeld daarvan is Driestroomhuis Damaris aan de Horsterweg. Om nader kennis te maken, gingen raadsleden Leo van der Velden en Frans Snoek samen met steunfractielid René Heij daar op bezoek. Al snel bleek: Damaris is een huis met een verhaal.
Eigenlijk had Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf de Ermelose fractie willen vergezellen. Helaas moest hij vanwege verplichtingen in Den Haag onverwacht afzeggen. De nieuwe regering was kort daarvoor aangetreden en dat bracht de nodige agendawijzigingen met zich mee. Het bezoek werd dus een echte Ermelose aangelegenheid.
Persoonlijke ervaring
Het echtpaar Tijdeman heeft veel ervaring in de zorg. Zo werkte Ronald als orthopedagoog en als gedragsdeskundige voor grote zorginstellingen en het cluster 4-onderwijs. Frida deed meer dan twintig jaar ervaring op met licht verstandelijk beperkte cliënten met gedragsproblemen. De laatste jaren deed zij dat als manager primair proces bij een zorginstelling. Tijdens het gesprek vertelt Frida (“sinds 2000 zelf ook moeder”) hoe zij geconfronteerd werd met de problematiek van licht verstandelijk beperkte jonge moeders. Situaties zijn vaak schrijnend en in de huidige samenleving wordt makkelijk gedacht over het plegen van abortus. Frida en Ronald geloven dat dat anders kan en anders moet. Zij zien er veel meer in om het kind de kans te geven zich aan de moeder te hechten. Daarnaast moet de jonge moeder dan de mogelijkheid krijgen om op nieuw te beginnen in een eigen leven met het kind. Na een aantal jaren geven ze dit plan gestalte in het huis Damaris.
Zelfstandig, maar niet alleen
Huis Damaris is aangesloten bij Stichting De Driestroom. Vandaar de titel ‘Driestroomhuis’. In samenwerking met De Driestroom wordt kwaliteitszorg geboden op basis van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). In Damaris is plaats voor maximaal zes jonge moeders, in de leeftijd van vijftien tot en met vijfentwintig jaar. Sommigen hebben een laag IQ, anderen zijn normaal begaafd. De ondersteuning van de jonge moeders is toegespitst op vijf aspecten: (1) een welbevinden op emotioneel, materieel en lichamelijk vlak; (2) opvoeden van een kind; (3) interpersoonlijke relaties; (4) persoonlijke ontplooiing; en (5) sociale inclusie. Ronald en Frida vertellen dat er moeders zijn die werken als interieurverzorgster, maar ook moeders die een opleiding volgen of naar dagbesteding gaan.
Vrienden van Damaris
Bij het werkbezoek was ook Wouter de Vries aanwezig. Hij is penningmeester van de Stichting Vrienden van Damaris. De begeleidingskosten van de jonge moeders worden betaald vanuit de pgb’s en er wordt ook een eigen bijdrage gevraagd. Daarnaast zijn er echter niet-gesubsidieerde uitgaven, zoals kinderbedjes, spel- en lesmateriaal, inrichting van woonruimtes, vertrekpakketten en babyzwemmen. De ondersteuning daarvan wordt door de stichting geboden.
Bijbelse naam
Het huis heeft een Bijbelse naam gekregen: Damaris. Dat is niet voor niets, aangezien Ronald en Frida het werk voor Damaris vanuit hun christelijke geloofsovertuiging verrichten. De naam Damaris komt één keer in de Bijbel voor, namelijk in Handelingen 17:34. In die geschiedenis lezen we hoe Paulus op de Areopagus vertelt over de opstanding van de Heere Jezus uit de doden. Dan wordt daarmee gespot en is er een groot ongeloof onder de mensen uit Athene. Toch staat dan in vers 34 dat enkelen Paulus wel aanhingen en hem wel geloofden. Onder hen was een vrouw, met de naam Damaris. Volgens een uitlegging zou de naam ‘jong meisje’ kunnen betekenen. De precieze betekenis is echter onbekend en ook de kanttekenaren in de Statenvertaling zwijgen erover. Hoe het ook zij: het huis is vernoemd naar een vrouw, van wie opgetekend staat dat ze geloofde in de opstanding van de Heere Jezus uit de doden. En het is die boodschap, die ook in het huis Damaris aan de Horsterweg mag klinken in de oren van jonge vrouwen die zulke ingrijpende dingen in hun leven meemaken.