8 maart 2024

Raadsvergadering 6 maart 2024 Langetermijnvisie Heideterreinen

Raadsvergadering 6 maart 2024 Langetermijnvisie HeideterreinenAan de raad lag een motie voor, voorbereid door Progressief Ermelo, CDA en SGP om op korte termijn met het begrazingsplan te komen en deze te verwerken voor het Houtdorper- en Speulderveld, de Speulders hierbij te betrekken en mochten er meer financiële middelen nodig zijn deze mee te nemen in de Kadernota.

 De bijdrage van de SGP: 

”Voorzitter denk je aan Ermelo, dan denk je al snel aan de heide. Denk je aan de heide dan denk je al snel aan schapen. 

 Goede herder

Dat roept bij mij ook aan het Bijbelse beeld op over de goede herder die zijn leven geeft voor Zijn schapen. Die zijn schapen beschermd, tegen de wolf, toen ook al. Zie hoe actueel het is. Dat gedenken we straks ook met Pasen van dé Goede Herder die Zijn leven gaf voor Zijn schapen. Ik hoop dat we daar allemaal kennis aan krijgen en hebben.

 Geschiedenis

De gemeente Ermelo en enkele andere gemeente werden in 1843 eigenaren van ‘woeste gronden’ (heidegronden) die voorheen van de Staat waren. Zij waren voor een zacht prijsje gekocht en daaraan was de voorwaarde verbonden dat de gemeenten deze gronden gingen ontginnen of de ontginning daarvan zouden bevorderen.

Het is vanavond al eerder genoemd dat onze SGP-kiesvereniging Ermelo/Speuld deze week 75 jaar bestaat. Laat ik vijf/ zes jaar geleden voor het schrijven van ons jubileumboekje ook ontginning van de heide in de notulen van de gemeenteraad van Ermelo tegenkomen. Notabene door een van onze opa’s (van mijn vrouw) die ook ging ontginnen. Hoe ging de discussie in de raad dan? Het was een half A4’tje. Er werd niet heel veel over gesproken. Er werd wel iets over landschap gezegd, maar de discussie ging er voornamelijk over dat de beste man eigenlijk wel een auto nodig had omdat het land zo ver was van zijn boerderij. Dat was een beetje de teneur. Ik noem dat nu om aan te geven hoe anders ernaar werd gekeken toen en nu.

Defensie

We kennen ook de geschiedenis van Defensie (oefenterrein) dat daarom de heide bewaard is gebleven en nog steeds gebruikt wordt. Ook weer actueel gezien de ontwikkelingen.

 Meer heide, minder gras.

Dat is wat wij willen. De heide behouden, sterker nog, de heide beter maken. Meer heide, minder gras. Dat is het doel. Vandaar de nadruk op het begrazingsplan, met mogelijkerwijs begrazing door schapen. De Speulders hebben daar zelf ook concrete ideeën over. Neem deze mee.

Dank ook aan de toezegging van de wethouder om de Speulders daarin mee te nemen.

Kosten

Uit het begrazingsplan volgen mogelijke structurele kosten. Zie deze motie als een pré-Kadernota motie.

Zo gaat dat binnenkort ook weer bij de Kadernota. Daar worden projecten, plannen en posten opgenomen, waar het college structureel dekking voor gaat vinden. Zo mag u deze motie ook zien.

Voor Speuld in het algemeen, maar voor de heide en de natuurwaarden en heide op het Houtdorper- en Speulderveld in het bijzonder.

Dank voor de samenwerking en prettige politieke tafels, ambtenaren, collega’s en dank aan de Speulders die bereid waren om ons mee de heide op te nemen.”

 Het college stelde een compromis voor om de honden alleen gedurende het broedseizoen aan te moeten lijnen. Daar kon de SGP mee leven. Pieter Stam noemde daarbij het voormalige vliegveld in Soesterberg waar ook tijdens het broedseizoen een aantal paden e.d. afgesloten zijn.

De SGP gaf steun aan een motie van HEE22 (die werd aangenomen) om het broedseizoen nog iets aan te passen in lijn met natuurmonumenten.

Op een vraag van de fractie van één-Ermelo of de SGP “ook bereid is bij de Kadernota mee te kijken naar bezuinigingen in plaats van moties die geld kosten” antwoordde Pieter Stam dat “zeker te zullen doen en we niet zijn van het zomaar putten uit de algemene reserve.”