19 mei 2020

Raadslid in Coronatijd


Op 6 maart kregen alle raadsleden en fractievertegenwoordigers een e-mail van de griffie met een duidelijke boodschap. Die avond hadden de fractievoorzitters moeten besluiten om alle bijeenkomsten en vergaderingen van de raad tot 6 april niet door te laten gaan. Ook regionale bijeenkomsten en werkbezoeken werden geannuleerd.

Opeens viel al het raadswerk stil. Een vreemde gewaarwording.

Wat ging nog wel door: telefonische contacten met inwoners en mensen uit de achterban, het stellen van openbare schriftelijke vragen aan het college en contacten via telefoon en e-mail.

Eenmaal vond op 15 april nog een fysieke raadsvergadering plaats omdat een aantal agendapunten niet langer op besluitvorming kon wachten. Bij deze vergadering waren van elke fractie twee raadsleden aanwezig. Een totaal dus van twaalf volksvertegenwoordigers op gepaste afstand van elkaar. Dit aantal was net boven het quorum (minimaal de helft) om rechtsgeldige besluiten te nemen.

Omdat een gemeente toch bestuurd moet worden, werd In april een Spoedwet in de Tweede- en Eerste Kamer aangenomen die het mogelijk maakt om digitaal te vergaderen en besluiten te nemen. Eis is wel dat dit in het openbaar digitaal te volgen is.
Na te voren geoefend te hebben, vond op 22 april de eerste digitale vergadering plaats van de Ermelose raad. Na de opening van de vergadering moet ieder raadslid om zijn of haar identiteit te kunnen laten vaststellen even in beeld komen en zijn of haar aanwezigheid melden.

Naast het thuis werken en thuis kerken, werd het dus ook thuis vergaderen.

En het moet gezegd. Gezien de omstandigheden mogen we blij zijn toch op deze digitale manier bijeen te kunnen komen om de belangen van de gemeente te behartigen.

Of het ook werkt om op deze manier te vergaderen? Ja. In het programma zit een chatfunctie om berichten te kunnen verzenden aan de voorzitter met het verzoek om het woord te krijgen voor bijvoorbeeld een interruptie. Hier wordt goed gebruik van gemaakt.
Ook de fractievergaderingen vinden digitaal plaats.

Vanzelfsprekend is het “van aangezicht tot aangezicht” met elkaar vergaderen het beste. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen besloten vergaderingen niet digitaal plaatsvinden. Daarom was er in mei toch een fysieke besloten vergadering met zoals gebruikelijk van elke fractie een woordvoerder.

Recent schreven we bij toerbeurt een column in de krant: “Een moment stilte.” Met als strekking om dit moment stilte voor persoonlijk gebed voorafgaand en na afloop van de raadsvergadering ook te handhaven in de nieuwe vergaderstructuur. Gelukkig wordt dit eveneens voor en na de digitale raadsvergadering in ere gehouden. Houden zo. Juist nu in deze moeilijke tijd. Een gebed tot Hem van Wie de ware wijsheid is.