1 april 2017

Raad praat over behoud bomen

ERMELO Bij ieder nieuw plan waarin wijziging in het bestaande groen aan de orde is moet een aparte paragraaf worden gewijd waarin wordt aangegeven wat de gevolgen zijn voor dit groen. Ook moet worden aangegeven hoe de plannen met het groen zich verhouden tot het geldende beleid. Dat is het resultaat van een motie die tijdens de raadsvergadering werd aangenomen. De motie werd ingediend door Leo van der Velde (SGP), mede namens ChristenUnie, Progressief Ermelo en VVD. Maar kreeg ook de steun van het CDA en BurgerBelangen Ermelo.

De discussie maakte onderdeel uit van een voorstel waarin het behoud van waardevolle bomen in het bestemmingsplan Burg. Langmanstraat wordt gewaarborgd alsmede van de hier aanwezige houtwal.

Onder meer Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) had tot haar verwondering gezien bij het inkijken van het bestemmingsplan dat daarin geen garanties waren opgenomen voor het behoud van de bomen. Dat wordt, zo werd haar te verstaan gegeven binnen het ambtelijk apparaat, niet meer gedaan en is vooral een technische aangelegenheid. Ze is dan ook blij dat het college van burgemeester en wethouders nu deze fout heeft rechtgebreid.

Wethouder Jan van den Bosch deed niet alleen wat betreft de waardevolle bomen, maar ook ten aanzien van het overige aanwezige groen de toezegging dat dit zo veel mogelijk wordt gespaard. Het groen wordt gelijkwaardig behandeld als de overige wensen. Zo is de wethouder bereid te bezien of een ingeplande boom op een huidige parkeerplek kan worden geplaatst op een plek waar een nieuwe parkeerplaats is gedacht. De veiligheid van aanrijroutes moet wel zijn gewaarborgd.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de drie bomen bij de supermarkt Plus en de boom bij de Aldi. Hiervoor wordt elders wel compensatie geboden. Volgens Knoppert moet bij het maken van plannen niet worden uitgegaan van een blanco tekening. Maar dient eerst het aanwezige groen hierop te worden aangebracht. ,,Dan moet worden gekeken wat er verder valt te realiseren." Herplaatsing moet, wat haar betreft, binnen hetzelfde gebied worden nagestreefd.

Volgens Robert van Veen (ChristenUnie) mag er geen sprake van zijn dat groen van ondergeschikt belang is bij plannen. Naar zijn mening gebeurt dat in onvoldoende mate en moet de gemeenteraad er hard aan trekken groen te behouden. Hij heeft het idee dat de bomen het sluitstuk zijn van de plannen voor de herinrichting van de Markt. Hetgeen wordt bestreden door Van den Bosch. Met het invullen van de waardevolle bomen in het plan wordt voorkomen dat deze de beschermde status gaan verliezen. Verplaatsen van bomen kan soms ook betekenen dat de boom meer kans krijgt te groeien en zich te ontwikkelen. Als voorbeeld noemt de wethouder de Beatrixboom. In de plannen voor de Burg. Langmanstraat is onder meer de uitbreiding van de Aldi opgenomen. Ook wordt uitgegaan van een verplaatsing van de supermarkt Plus en de komst van een Action. In het gedeelte boven de Plus waar de bibliotheek was gevestigd komt een gezondheidscentrum.

 

Bron: Het Kontakt