30 juni 2018
Raad Ermelo zegt schoorvoetend 'ja' tegen omstreden bouwplan Postlaantje
Alle verwoede pogingen ten spijt, is het omwonenden niet gelukt om het door hen verfoeide woningbouwplan Kerklaan-Postlaantje in Ermelo van de baan te krijgen. De laatste strohalm werd donderdagavond in de gemeenteraad definitief geknakt. Wel krijgen ze inspraak over invulling van details.
De gemeenteraad ging unaniem akkoord met een 'reparatieplan' voor het westelijk deel van het plan, dat nodig was na een uitspraak van de Raad van State over gemeentelijke aanpak van een zestal mussennesten. Omwonenden hoopten dat hiermee het hele plan - dat ze een stedenbouwkundig gedrocht vinden - nog eens ter discussie zou komen, maar die hoop bleek ijdel. ,,Het hoofdplan is een gepasseerd station", verwoordde Pieter Stam (SGP) het. ,,In persoonlijk contact met burgers en via mail heb ik nog veel bezwaren gehoord. Maar daar gaat het vandaag helaas niet meer om."
Sceptisch
Ook Burger Belangen Ermelo, in het verleden buitengewoon sceptisch over het plan voor 61 woningen, moest het hoofd buigen. ,,Er zijn geen argumenten om tegen dit reparatiegedeelte te stemmen. Tegenstemmen zou niet chique zijn", aldus Han Wilhelm.
Hot issue
En zo komt dus een einde aan een hoofdstuk dat de gemoederen de afgelopen jaren flink bezighield. Het groeide uit tot een symbool van falende communicatie tussen lokale overheid en burger: een hot issue tijdens de verkiezingen. Vandaar ook dat het raad en wethouder het belangrijk vinden om het gesprek met de omwonenden van het plan te blijven aangaan. ,,Daar zijn we nu volop mee bezig", zegt wethouder Laurens Klappe. ,,Ook samen met woningcorporatie Uwoon, de ontwikkelaar van het plan." Dat gaat onder meer over details binnen het plan, zoals het parkeren.
Vertraging
Een ander issue, het ter inzage leggen van het plan tijdens een groot deel van de zomervakantie, zorgde nog wel voor wat vuurwerk. Dimitri Poos (VVD) vond dat tegen eerder gemaakte afspraken en kreeg daarin de raad unaniem mee. ,,U wilt dus dat dit bouwplan vertraging oploopt?", concludeerde burgemeester André Baars. ,,Ik zeg het maar hè, want we hebben al woningnood." Poos reageerde als door een wesp gestoken: ,,Die opmerking is ongepast."
Bijdrage Raad Pieter Stam;
Reparatieplan plandeel 'De Wegwijzer'' Kerklaan-Postlaantje
Vanavond gaat het niet om vaststelling van het totale bestemmingsplan Kerklaan-Postlaantje. Deze is reeds vorige jaar door de raad vastgesteld en inmiddels onherroepelijk.
Waar het wel om gaat is de reparatie van het deel De Wegwijzer.
Daarbij ging het om door de provincie geen verleende ontheffing voor het verwijderen van nesten van de bekende huismussen, wat wel via diverse maatregelen verholpen was en een ontheffing weer niet noodzakelijk maakte...
Tegelijkertijd leven er bij omwonenden diverse bezwaren bleek ons de afgelopen tijd weer in diverse contacten zowel persoonlijk als via de mail. Ook onze fractie had zo haar bezwaren bij dit plan, maar nogmaals daar gaat het nu bij dit reparatieplan niet meer om.
Toepassen van de salderingsmethode t.a.v. parkeren mag volgens de Raad van State (het hoogste orgaan in deze) weliswaar niet onwettig zijn, of het helemaal wenselijk is, is de vraag.
Het minste wat wij nog kunnen doen is het college vragen om met Uwoon en omwonenden in gesprek te gaan om binnen de kaders van het bestemmingsplan zoveel mogelijk bezwaren proberen weg te nemen. Dit is tegelijkertijd ook het meeste wat wij kunnen doen binnen deze juridische werkelijkheid.
Tijdens de commissievergadering heeft de wethouder ons dit desgevraagd toegezegd.
Citaat: "Wethouder Klappe geeft aan dat het college bereid is om binnen de kaders van het bestemmingsplan te kijken naar mogelijkheden om het plan op onderdelen te optimaliseren, waaronder het realiseren van parkeerplaatsen."
Daar houden we het college aan! Onze vraag aan de wethouder is of hij ons op de hoogte wil houden.