7 oktober 2013

Positief Jeugdbeleid

Per 1 januari 2015 wordt de jeugdzorg gedecentraliseerd naar de gemeenten. Het huidige preventief Jeugdbeleid valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten en het jeugdzorgbeleid onder het rijk, provincie en zorgverzekeraars. Dit alles wordt nu samengevoegd en op het bordje van de gemeenten gelegd. Hiertoe is door het rijk een nieuwe Jeugdwet opgesteld. In 2011 is in de Regio Noord Veluwe (RNV) gestart met de voorbereiding van deze transitie, waarbij de zes gemeenten in de RNV  hebben uitgesproken dit met elkaar op te willen pakken. Dit heeft geresulteerd in de notitie ‘Visie en uitgangspunten Positief Jeugdbeleid’.

Het doel van het nieuwe beleid is om een kind- en gezinsvriendelijke opvoedingsomgeving te creëren, waardoor zoveel mogelijk voorkomen wordt dat jongeren en gezinnen zwaardere vormen van hulp nodig zouden hebben en op eigen kracht verder kunnen.

Een belangrijke taak is er weggelegd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin (CGJ).

Met de voornemens in de notitie geformuleerd, kan de SGP meegaan, alleen hebben we de nadruk gelegd op het feit dat de burger de zorg kan krijgen die bij zijn eigen identiteit past.

Wel is het een vreemde ontwikkeling dat het rijk zegt dat de gemeenten deze wet het beste kunnen uitvoeren, omdat ze het dichtst bij de burger staan, maar het is zo veel omvattend dat het alleen in een veel groter verband kan uitgevoerd worden. Met andere woorden: het is opnieuw  een bezuiniging van het rijk, want de gemeenten krijgen er aanzienlijk minder geld voor, dan  het rijk en de provincies er nu voor uittrekken. Er zijn nog veel onduidelijkheden, maar in de septembercirculaire van het rijk (die vaak in oktober verschijnt) zal er meer duidelijk worden.

FNS