26 maart 2018
Politiek met de Bijbel
POLITIEK MET DE BIJBEL
“Wat er in de Bijbel staat, speelt slechts bij een zeer beperkt aantal debatten een rol van betekenis”. Deze oneliner werd eens door de voorzitter van een SGP-fractie geuit tijdens een elevatorpitch voor politiek geïnteresseerde bewoners. Dat een SGP-er dit zegt klinkt wellicht wat vreemd in de oren. Wie er echter langer over nadenkt zal beseffen dat het voor veel debatten eigenlijk ook helemaal niet relevant welke geloofsovertuiging je hebt. Sterker nog, als christen in de politiek moet je er juist voor waken dat je de Bijbel niet te pas en te onpas gebruikt. Hoofdredacteur René Heij biedt met zijn recent verschenen boek ‘Politiek met de Bijbel’ handvatten voor het gebruik van de Bijbel in de politiek.
Boekpresentatie
Op donderdagavond 12 oktober 2017 presenteert René zijn boek in congrescentrum De Schakel in Nijkerk. De entree van het moderne houten gebouw ziet er uitnodigend uit. Binnen worden belangstellenden vriendelijk verwelkomt door medewerkers van het Wetenschappelijk Instituut van de SGP. De sfeervolle foyer is gevuld met familie, vrienden en andere genodigden. Her en der zijn enkele gespannen gezichten te zien die met een kom koffie in de hand wachten tot de deur van de zaal open gaat. Als die eenmaal open is, zijn al snel vrijwel alle stoelen gevuld waarna Jan Schippers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut, de avond opent.
Eén waarheid
“Heeft God de wijsheid dezer wereld niet dwaas gemaakt?” Schippers begint de avond met het lezen van een gedeelte uit Korinthe en plaatst daarmee de avond direct in een bredere context.
Al onze kennis, inzichten en ideeën zijn niets in vergelijking met de oneindige wijsheid van God. Dat gold voor wijze mensen zoals Luther en Erasmus, maar ook voor ons. Wij mogen nog dankbaar gebruik maken van de vele boeken die ze achterlieten, maar nooit vergeten dat het belangrijkste boek, de Bijbel, maar één waarheid bevat namelijk Christus.
Geloofwaardigheid en gezag
René noemt zijn boek vooral een ‘praktische handleiding voor (Christelijke) politici en legt uit dat Politiek met de Bijbel is gebaseerd op twee belangrijke kenmerken van de Bijbel namelijk geloofwaardigheid en gezag. Deze aspecten zijn volgens René onlosmakelijk aan elkaar verbonden en essentieel voor politici. Hij zet zijn toehoorders aan het denken door te stellen dat iedereen, maar met name ook Christelijke politici zichzelf moeten afvragen wat hun principes voor hen persoonlijk betekenen. Pas als je daarvan overtuigd bent en naar leeft, ben je geloofwaardig.
Rond het begrip ‘gezag’ hangt volgens René vaak een zweem van negativisme. Mensen bepalen het liefst zelf wat ze doen en dulden geen gezag boven zich. De Bijbel benadrukt juist dat er geen sprake moet zijn van ‘slaafse’ verhoudingen maar een ‘liefdedienst’. Juist dat zou in het publiek debat een plek mogen hebben. Met zijn boek roept René vooral op tot zorgvuldig gebruik van de Bijbel in de politieke context. “Voorkom onnodig en ongepast gebruik, dat roept soms eerder op tot ergernis dan dat het respect afdwingt!
Komt er een vervolg?
Sybe Schaap, 1ste kamerlid voor de VVD en politiek filosoof, is als eerste gastspreker aan het woord. Hij weet de aanwezigen moeiteloos te boeien als hij verteld over zijn affiniteit met de SGP, de ontwikkelingen in het politieke landschap en het verdwijnen van idealen. Hij noemt de SGP de enige partij in ons land die niet aan ‘reageerpolitiek, deltapolitiek en populisme’ doet en zegt al diverse keren bij de SGP uitgekomen te zijn toen hij de kieswijzer raadpleegde.
Dat René het boek Politiek met de Bijbel geschreven heeft getuigt volgens hem van lef en geeft eens te meer aan dat de Bijbel niet als ‘receptenboek’ kan worden gezien waaruit je af en toe wat opdiept.
Rinus Houtman, oud SGP burgemeester van Nieuw Lekkerland geeft aan het boek met veel aandacht te hebben gelezen. Als burgemeester kan hij putten uit talrijke voorbeelden waarbij de Bijbel verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Houtman moedigt René vooral aan om in aanvulling op ‘geloofwaardigheid en gezag’ snel een volgend boek te schrijven waarbij het belangrijkste aspect ‘wijsheid’ is. Dat heeft per slot van rekening iedere politicus nodig!
Wees waarachtig
Na een korte pauze volgt een korte discussie over het gebruik van de Bijbel in de politiek. Diverse vragen uit de zaal worden op de verschillende sprekers afgevuurd die vervolgens met elkaar in debat gaan. Ondanks dat de geluidsinstallatie niet altijd meer meewerkt, weet Schippers het debat behendig te sturen en kan iedereen met politieke affiniteit zijn hart ophalen bij het horen van de vele adviezen die de aanwezigen elkaar geven. Het adagium ‘wees waarachtig’ van Sybe Schaap, waarmee hij een oproep doet tot voortdurende morele integriteit van politici, is wellicht het mooiste advies wat de toehoorders hebben meegekregen.