10 januari 2014

PERSBERICHT SGP: 'Vitens en Ermelo'

PERSBERICHT

 

Vitens en politiek

De gemeente Ermelo is aandeelhouder van Vitens NV en derhalve ook verantwoordelijk voor de gang van zaken bij dit bedrijf.

Nu is Vitens de laatste dagen in het nieuws vanwege het beëindigen van de samenwerkingsrelatie met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Hiervoor was al een intentieverklaring getekend, met zowel aan Israëlische als Palestijnse zijde, dat Vitens de drinkwatervoorziening zal ondersteunen door technische assistentie.

Mekorot levert water aan zowel de Palestijnse als aan de Israëlische burgers.

 

Vitens wijst er in haar brief van 7 januari jl. nadrukkelijk op dat zij het besluit willen heroverwegen en daarbij noch een pro-Israëlisch danwel een pro-Palestijns standpunt zullen innemen. Dit kan echter niet anders uitpakken dan dat er aan Mekorot geen hulp zal geboden worden, omdat elke beslissing politiek zal worden uitgelegd. Maar Vitens liet zich in haar beslissing, om te stoppen met de samenwerking, kennelijk wél door de (Palestijnse) politiek leiden.

 

Aangezien ook Ermelo verantwoordelijk is voor Vitens, vindt de SGP het van belang dat de gemeenteraad zich over deze kwestie uitspreekt en dat kan dienen tot steun in de rug van Vitens, om de geplande hulp aan Mekorot vrijmoedig door te zetten, zodat in het Midden-Oosten, waar water van eminent belang is, de burgers van gezond en genoeg water kunnen worden voorzien.

 

F.N.Snoek.

SGP Ermelo