2 januari 2016

PERSBERICHT - Bedrijven Ermelo betalen (te) hoge prijs!

PERSBERICHT

Bedrijven Ermelo betalen (te) hoge prijs!

 

Ermelo staat in de top 100 van de goedkoopste gemeenten van ons land wanneer het om wonen gaat (plaats 73 van de 393 gemeenten, cijfers 2015).  Maar welke plek nemen we in met betrekking tot de niet woningen (bedrijven)? Tijd om dit eens te onderzoeken, vond de SGP Ermelo.

Tot onze schrik behoort de gemeente Ermelo tot de top 100 van het land van de DUURSTE gemeenten qua bedrijven! Op precies te zijn: plaats 312 van de 393 gemeenten (cijfers 2015). Ermelo is bijna 4 keer duurder dan de goedkoopste gemeente in Nederland.

Waar staat Ermelo ten opzichte van haar omliggende gemeenten?  Qua wonen staat Ermelo op plaats 5, maar qua bedrijven is Ermelo de duurste gemeente in de regio. Putten is op dit gebied het meest ondernemersvriendelijk en heft slechts  iets meer dan de helft aan OZB t.o.v. Ermelo.

Voorbeeld: Je bent eigenaar en bewoner van een woning van € 500.000. Dan betaal je in Ermelo € 535,50 aan onroerende zaakbelasting. Stel dat je eigenaar en tevens gebruiker bent van een bedrijfspand in Ermelo met dezelfde waarde, dan betaal je € 2.381 aan onroerende zaakbelasting. In Putten is dit "slechts"  € 1351,50.

We willen graag weten wat u hiervan vind en horen graag wat u wel of niet veranderd zou willen zien. De reactie kunt u mailen naar: j.lobbezoo@ermelo.nl

De SGP vindt de plaatselijke onevenredigheid in het belasten door middel van onroerend zaakbelasting een opmerkelijke zaak en wil in 2016 dit integraal aan de orde stellen.

Op www.ermelo.sgp.nl kunt u alle OZB statistieken inzien. (In dit Excelbestand zijn vier tabbladen opgenomen met daarin de verschillen tussen 'woningen' en 'bedrijven').


Namens de SGP fractie:
Leo van der Velden, fractievoorzitter
Frans Snoek, raadslid
Jan Lobbezoo, commissielid
Bert van der Garde, commissielid

2 januari 2016