7 november 2013

Op de drempel van Ermelo's centrum heet de Pauw ons welkom!

Afgelopen week heeft John Spek zijn ontwerp gepresenteerd voor de rotonde bij het Weitje. U, als burgers van Ermelo, kunt straks kiezen welk ontwerp op deze rotonde wordt geplaatst.                                        

1.     De locatie

De rotonde nabij het Weitje in Ermelo is in Ermelo’s wegenstelsel een uniek punt. Het wordt ervaren als de toegang tot het dorpscentrum. Drie toegangswegen komen hier samen: de Putterweg, de Leuvenumseweg en de Harderwijkerweg. Het is bij uitstek een punt dat een bijzondere markering door een kunstobject verdient.

2.     Plaatsing op de rotonde

Om voor uit alle richtingen komend verkeer duidelijk zichtbaar te zijn, moet het object  verhoogd worden opgesteld en centraal op de rotonde. Mijn voorstel is plaatsing op een zuil, omringd door een lage groenbeplanting.

Het verkeer kan al tijdig voor zijn nadering een globale indruk van het object krijgen; deze indruk wordt gedetailleerd en verduidelijkt tot men op de rotonde komt te rijden en dan zijn aandacht aan de weg kan geven.

3.     Het object

Het door mij voorgestelde ontwerp stelt een pronkende pauw voor. De pauw is, door zijn plaats in het gemeentewapen, Ermelo’s beeldmerk bij uitstek.

Het gaat hier om een moderne interpretatie van de werkelijkheid. Toch heeft mijn werk nog duidelijk een figuratieve basis. Mijn persoonlijke opvattingen, de technieken die ik heb geleerd en de materialen die ik heb gekozen hebben geleid tot een enigszins geabstraheerde vormgeving met bijzondere accenten. Zo komt in mijn ontwerp van de pauw vooral de schilderachtige sierlijkheid tot uiting. Het rijdende publiek dat de rotonde zal naderen zal via nieuwsgierigheid en verwondering zonder problemen tot herkenning kunnen komen.

4.     Materiaal en afmetingen

Uitvoering van de pauw in massief roestvast staal, gelast, geslepen, deels gepolijst, gedeeltelijk glasparel gestraald.

(Uitvoering in brons is ook mogelijk, maar levert wel een veel grotere diefstalgevoeligheid op.)

Maten van het object: 2 meter hoog,  3 meter breed.

Maten van de zuil: 3 meter  hoog,  25 cm  diameter.

Totale hoogte (zuil plus object): 5 meter

Hoogte van de groenbeplanting: 75 cm.

Betonfundering 2 meter x 2 meter x 20 cm dik

 

5.     Eindconclusie

Mijn ontwerp – voor een object dat mogelijk een eeuw of langer zal blijven bestaan – is boeiend voor het huidige publiek maar zal dat ook nog blijven voor meerdere generaties die na ons komen.

Belangrijk is ook dat déze pauw op déze plek voor de gemeente een zeer representatieve uitstraling zal hebben.

John Spek   oktober 2013    www.johnspek.nl   e: info@johnspek.nl  tel: 06-22 48 63 66