16 juli 2015

Ook burgemeester Baars wil géén crematorium aan Fokko Kortlanglaan

Ook gemeente Ermelo is niet blij met het Locatieonderzoek Crematorium aan aan de Fokko Kortlanglaan: "Uit uw onderzoek komt naar voren dat een locatie op de grens met de gemeente Ermelo aan de Fokko Kortlanglaan als één van de vier meest geschikte locaties uit de bus komt voor een crematorium in uw gemeente. Wij zijn in tegenstelling tot u van mening dat de locatie Fokko Kortlanglaan niet geschikt is voor een dergelijke voorziening." 

Klik hier voor de volledige brief. 

---

In een brief verzoekt burgemeester André Baars namens het college van B & W, de gemeente Harderwijk met klem af te zien de locatie aan de Fokko Kortlanglaan geschikt te achten voor de bouw van een crematorium.

SGP Ermelo is zeer content met het standpunt dat het college heeft ingenomen. Eerder liet de SGP fractie weten het ongepast te vinden om juist op deze locatie de lijkverbranding te laten plaatsvinden. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Het argument van Baars is onder meer dat een crematorium niet past binnen de afspraken van de Structuurvisie Groene Zoom die de gemeente Ermelo in 2011 heeft vastgesteld met de gemeente Harderwijk.

Baars onderbouwt: “Hierin is opgenomen dat het gebied ten oosten van de spoorbaan Zwolle-Amersfoort een hoogwaardig groen werklandschap dient te worden. Deze werklandschappen worden onder andere gekenmerkt door een menging van de functie werken met verschillende andere functies als wonen, recreatie en natuur. Deze gemengde werkgebieden zijn daarom in de eerste plaats bedoeld voor mengbare bedrijfsactiviteiten.

Een crematorium is een voorziening die niet opgenomen is in de genoemde staat van bedrijfsactiviteiten en leent zich door haar geurcontour (100 m) niet als bedrijf dat passend is in dit werklandschap. Daarnaast is een crematorium door haar publieksfunctie niet bepaald kleinschalig te noemen.

Daarnaast betreft dit deel van de Fokko Kortlanglaan een landelijke klinkerweg die doodloopt op het spoor en een beperkt aantal verkeersbewegingen kent. Door de komst van een crematorium zou dit exponentieel groeien. De aanname in uw onderzoek dat deze extra verkeersbewegingen weinig overlast met zich meebrengen voor omwonenden lijkt hiermee niet in overeenstemming te zijn. Het heeft wel degelijk effect op de leefbaarheid van dit deel van de Fokko Kortlanglaan.’

Daarnaast kijkt de locatie uit op het bedrijventerrein Veldzicht Noord waarvan de planning is dat dit de komende jaren nog verder oprukt richting de Fokko Kortlanglaan (Veldzicht Noord 4e fase). Dit is niet bepaald de rustige en landelijke sfeer die voor een crematorium wordt nagestreefd.”

Bron: Ermelo.nieuws.nl