15 januari 2022

Ontstening of verstening in het buitengebied?

Ontstening of verstening in het buitengebied?

Bij het agendapunt herijking structuurvisie functieveranderingsbeleid tijdens de raad van 22 december 2021 diende SGP-raadslid Pieter Stam een motie in om de mogelijkheden om beperking van vergunningsvrij bouwen bij functieverandering te onderzoeken en zo mogelijk toe te passen.
Een voorbeeld: Een initiatiefnemer sloopt 1000m2 aan voormalige agrarische opstallen/schuren. Het nieuwe terugbouwpercentage is 45%. Dit betekend 450m2 bebouwing. Indien tweemaal een tweekapper wordt gebouwd en de percelen groot genoeg zijn mag iedere woning nog eens 150m2 vergunningsvrij bij bouwen. Alles bij elkaar opgeteld kom je zo op 1050m2 uit. Dat is nog meer dan de gesloopte 1000m2. 
Teveel oppervlakte aan bijgebouwen draagt niet bij aan de ontsteningsgedachte (doel van functieverandering) en ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet kan de gemeente zelf bepalen hoeveel vierkante meters bijgebouwen wordt toegestaan. Daarom werd met deze (aangenomen) motie aan het college opgedragen om vóór de inwerkingtreding van Omgevingswet naar de raad met voorstellen te komen om vergunningvrij bouwen te beperken.