5 november 2022
Noodopvang asielzoekers
Noodopvang asielzoekers
Barmhartig en kritisch
Dinsdag 1 november werd een extra raadsvergadering belegd om te spreken over opvang van asielzoekers in Ermelo.
In alle bijdragen van de zeven raadsfracties viel op dat het eigenlijk niet zozeer de vraag was óf opvang van asielzoekers aan de orde was, maar wel hoe dat gerealiseerd gaat worden en vooral over het proces.
Hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Leo van der Velden in de eerste termijn:
“Voorzitter, inhoudelijk valt er veel te zeggen over ons landelijk immigratie- en vluchtelingenbeleid, al is dít niet de plaats waar dat het debat gevoerd moet worden. We kunnen ons gelukkig prima vinden in de lijn die onze partijgenoten in den Haag volgen, die ik zou willen omschrijven als barmhartig doch kritisch. Ook het overgrote deel van de mensen die we de afgelopen weken spraken zou je zo kunnen typeren; barmhartig en kritisch tegelijk. Barmhartigheid vanuit het geloof of overtuiging dat we ons niet kunnen en mogen onttrekken aan de zorg voor anderen en tegelijkertijd kritisch door de onzekerheden die op ons af komen en de vragen die opkomen. Een groot deel van onze samenleving voelt zich toch ook overvallen en deels ook overvraagd.
De vraag die je dan als volksvertegenwoordiger stelt is: Was dit te voorkomen? Of had het ook anders gekund? Het antwoord van de SGP is: Ja, het had anders gemoeten! Hoe kan een volksvertegenwoordiging functioneren zonder betrokken te worden bij zo’n belangrijke afweging? Blijkbaar heeft het college geen enkele behoefte gehad aan kaderstelling, politiek draagvlak, het samen optrekken en een budgetvraag, kortom de volksvertegenwoordiging is bij de totstandkoming van dit besluit geheel buiten spel gezet!
We hebben een aantal vragen op 4 verschillende thema’s:
Impact
Hoe heeft het college de impact op de samenleving afgewogen?
Wat doet het met de werkdruk op de ambtelijke organisatie? Is er sprake van verdringing op de werkvoorraad? Wat blijft er dan liggen?
Wat betekent het voor de hulpdiensten, 1e lijnzorg en de inzet van politie voor reguliere taken?
Ruimtelijk aspect
Hoe denkt het college de strijdigheid met het bestemmingsplan op te lossen? Bent u voornemens hier de raad wel of niet in te betrekken?
Kunt u op dit moment de raad een natuurtoets overleggen? De natuurtoets uit 2012 gaat niet uit van deze intensiteit en is 10 jaar oud.
Hoe zijn de verkeerstechnische gevolgen in beeld gebracht?
Financieel Aspect
Wat zijn de financiële gevolgen?
Wie betaalt bijvoorbeeld de aanleg van de weg en de nutsvoorzieningen?
Hoe wordt de ambtelijke inzet weggeschreven, op andere projecten?
Hoe gaat u de budgetaanvraag agenderen bij de raad?
Draagvlak
Het hebben van draagvlak is essentieel, hoe gaat het college het draagvlak monitoren en noch belangrijker, hoe denkt u dit te vergroten en te houden? Ook wanneer er een keer iets goed misgaat! Hoe worden signalen uit de samenleving gebundeld en wordt daarop geacteerd? Denk ook aan onze middenstanders en zorg dat ze de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. Korte lijnen en goede bereikbaarheid kan zeker helpen.”
In eerste instantie werd door de portefeuillehouder niet duidelijk geantwoord op de vele vragen van verschillende fracties. In het vervolg van de vergadering kwam er wel wat meer duidelijkheid.
De SGP wees op het gegeven dat het college weliswaar bevoegd is om overeenkomsten aan te gaan, maar indien de uitvoering ingrijpende gevolgen kan hebben voor de gemeente het College de raad vooraf inlichtingen geeft en het College dan geen besluiten neemt, dan nadat de raad in gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.
Als fractie hadden we aan het einde van de vergadering wel een onbevredigend gevoel. Wat hebben we als raad(slid) nu in handen om te kunnen (be)sturen?
Na een schorsing kwamen vanuit het college de volgende toezeggingen:
Toezeggingen:
- In de loop van volgende week volgt er een reactie op de bijdragen en vragen van de insprekers.
- De gemeenteraad wordt betrokken bij de evaluatie over twee jaar.
- Alle onderzoeken die nodig zijn voor de Omgevingsvergunning zeker ook die nodig zijn voor de das, zullen worden uitgevoerd.
- Er komt reactie van het college hoe de raad betrokken wordt bij het afgeven van de Omgevingsvergunning.
- Er zal meer financiële achtergrond van dit project (wie betaald wat?) worden gemaakt.
- De projectmatige aanpak zal worden gedeeld met de gemeenteraad.
- De raad wordt betrokken middels de Wensen en Bedenkingenprocedure bij het sluiten van de bestuursovereenkomst met het Centraal Opvang Asielzoekers (COA).
Als vervolg is nog genoteerd:
Een bespreking van het onderwerp noodopvang Ermelo zal via de agendacommissie geagendeerd worden. Dit kan in de voorbespreking ondersteuning genieten van het college.
Als SGP zijn wij blij met deze stevige toezeggingen van het college.
Hiermee kunnen wij onze volksvertegenwoordigende rol naar behoren vervullen en willen wij constructief meedenken over het vervolg.