15 februari 2016

Nederland, Ermelo en u Veilig?

Nederland, Ermelo en u Veilig?

 

Het is nog niet zo heel lang geleden. Iedereen sprak er wel over: aanslagen in Parijs, dreiging in Brussel en Berlijn. Ach terrorismedreiging, waar niet eigenlijk? En niet lang daarvoor het ontstaan van de vluchtelingencrisis en de maatregelen die daarvoor genomen moeten worden, denk alleen al aan de veiligheid van hen en ons. Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid in Nederland? En in Ermelo? Al met al vragen die zeker in de huidige tijd niet zonder reden gesteld mogen worden. In dit artikel willen we daar eens wat induiken. Gaat u met ons mee?

De verschillende aspecten van veiligheid

We gaan eens kijken op de website van gemeente Ermelo en zoeken op het onderwerp ‘veiligheid’. En ja, daar komen de resultaten: burgernet, buurtbemiddeling, gladheid bestrijden, ramp of crisis, risico’s in uw omgeving, vreugdevuur ontsteken, vuur stoken, vuurwerk afsteken, brandveiligheid en politiekeurmerk veilig wonen. Dat is een hele mond vol! Al met al belangrijke onderwerpen, laten we daar eerlijk over zijn. Want weet u wat u moet doen wanneer u de sirene hoort? Zo snel mogelijk naar binnen gaan zult u misschien zeggen. Maar ja, dan moet je wel thuis zijn en niet onderweg met de auto of de fiets. En als er brand uitbreekt in de woning? De vlam in de pan is wellicht nog te doven met water, o nee, met een passende deksel natuurlijk. Maar wat als u ligt te slapen en u wordt wakker omdat de vlammen ondertussen de bovenverdieping bereiken?

Zo ziet u maar, het is echt niet overbodig om ook eens aan deze situaties te denken die hopelijk niet voor zullen komen, maar waarvoor de kans toch 1 op 65 is. Goede voorbereiding kan dan juist die paar seconden en/of minuten schelen die u en het leven van uw dierbaren kunnen redden. Daarom zomaar een paar puntjes:

  • Wat te doen bij brand?

    Wat u moet en kunt doen ligt aan de grootte van de brand. Kleine net beginnende brandjes kunt u blussen met een blusdeken. Wanneer de brand iets groter is, is een brandblusser ook nog toereikend. Maar dan moet die natuurlijk wel aanwezig zijn in huis, heeft u er één? En ook daar zijn weer aanwijzingen bij te geven. Want een brand die ontstaat als gevolg van elektriciteit kun je niet met iets vloeibaars blussen zonder zelf geëlektrificeerd te worden. Dan is het belangrijk om bij de bron te komen en die uit te schakelen. Al met al genoeg redenen om eens goed van te voren een kijkje te nemen op www.watdoejijbijbrand.nl om enigszins voorbereid te zijn. Want een grotere woningbrand gaat echt razendsnel. Van een klein onschuldig vlammetje in de prullenbak in 3 minuten tot een dodelijke brand die alles en iedereen vernietigd door de rook vergiftigd. Een poederblusser o.i.d. doet op zo’n moment niets meer. Vluchten is dan de enige optie, toch? Ja, maar is er dan een vluchtweg beschikbaar? Wel net zo veilig toch…

     

    Wist u dat…

    • Wasdrogers nummer 1 van de elektrische apparaten staat die brand veroorzaken doordat de filter niet elke keer wordt geleegd na gebruik?

    • Vervuilde apparaten ook vaak brand veroorzaken? Denk aan een vuil broodrooster, frituurpan en vette afzuigkap…

    • Rookmelders u op tijd kunnen waarschuwen of er brand is door bepaalde stoffen te meten die wijzen op aanwezigheid van vuur? In elke ruimte zouden ze moeten hangen…

       

      Weet u…

    • Waar de sleutel ligt om buiten te komen indien nodig?

    • Waar de brandblusser hangt en of deze goed functioneert?

    • Of de rookmelders het nog doen?

       

  • Wat te doen bij crisis/noodsituatie?

Als de sirene gaat moet u zo snel mogelijk zorgen binnen te komen, meldt de nationaal coördinator terrorismebestrijding. Via nieuwskanalen hoort u dan de verdere stappen die verder moeten worden genomen. Dat klinkt nog wel logisch toch? Maar wat als de stroom uitvalt, of er een overstroming plaatsvindt? Volgens de coördinator moeten we voor die gevallen altijd een noodpakket hebben. Laat ik die nu net niet in huis hebben. Wilt u wel goed voorbereid zijn? Kijk ook eens op www.crisis.nl.

Veilig vervoer gevaarlijke stoffen
De spoorlijn dwars door Ermelo, is bij iedereen van ons wel bekend. Naast de bekende gele stoptreinen en sneltreinen passeren er ook regelmatig goederentreinen. Zo’n 10% van deze goederentreinen bevat gevaarlijke stoffen die bij het vrijkomen een gevaar kunnen zijn voor de omgeving. En ook al is de kans op een ongeval klein, de gevolgen kunnen enorm zijn. Dit vraagt dus om aandacht en mogelijk ook maatregelen. We hebben burgemeester Baars eens gevraagd hoe dit in Ermelo geregeld is. Leest u maar.

http://www.ed.nl/polopoly_fs/1.3801790.1367850503%21/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_800_600/image-3801790.jpg“De gemeente Ermelo maakt deel uit van de veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. Dat is een regionale samenwerking waarin alle zaken op het gebied van veiligheid geregeld en bestuurd wordt”, zo vertelt burgemeester Baars. Zo kan kennis gedeeld worden en op een grotere schaal geoefend worden op eventuele rampen of calamiteiten. Daarnaast is er nauw contact met spoorbeheerder ProRail en ligt er in geval van een ongeval een communicatieproces klaar om omwonenden te informeren. Daarin staat wat omwonenden moeten doen en per incident kan dit dus verschillen van inhoud. Ook de brandweer is hierop getraind en de gemeente wordt actief betrokken bij deze oefeningen. Op de vraag hoe groot de kans is in Ermelo, zegt de burgemeester: “De kans dat een incident op het traject Amersfoort – Zwolle plaatsvindt is klein. Dit komt door risico reducerende maatregelen, zoals het risicoplafond wat is ingesteld (maximaal aantal wagons), seinen en andere maatregelen”.

Afijn, genoeg hierover. Wat ook verbonden is met veiligheid en zoals al genoemd in de inleiding, is terrorisme en de bijbehorende dreiging. Ook daar willen we nog even op ingaan. Maar om daar wat over te vinden moeten we niet op de website van Ermelo kijken. Doet Ermelo daar dan niets mee zult u wellicht vragen? Het antwoord zal niet moeilijk zijn: jawel. Maar niet als gemeente zelf. In onderstaande alinea’s vindt u er meer over.

Terrorisme; wat is het
De Dikke van Dale omschrijft terrorisme als: gewelddaden ter demoralisering van de bevolking om een politiek doel ter bereiken. Je zou dit kunnen lezen als: het plegen van gewelddaden waardoor de bevolking ontmoedigd, beïnvloed en angst aangejaagd wordt om zo een politiek, religieus of maatschappelijk doel te bereiken. Het is lastig om het woord terrorisme exact te omschrijven, omdat het afhankelijk is in welke tijd en op welke plaats het zich afspeelt. Wel kunt u hieruit afleiden dat het geweld is tegen de bevolking. Er is dus sprake van een kleine groep of persoon tegenover een grote groep mensen. Het doel en de motieven verschillen door de jaren heen, maar in tegenstelling tot vele andere geweldsdelicten is het niet bedoeld om er materieel rijker van te worden. Bekende voorbeelden uit het verleden en helaas ook het heden, zijn de Ku Klux Clan, de ETA in Spanje, de IRA in Ierland en de Islamitische Staat.

Wat de overheid doet
Omdat de dreiging van terrorisme in Nederland vooral voortkomt uit de idealen van IS, heeft de overheid specifiek hiervoor een actieprogramma gemaakt. In het ‘Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme’ zijn maatregelen opgenomen om radicalisering tegen te gaan, ronselaars aan te pakken en terugkerende jihadgangers strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Ook wordt er sinds de aanslagen van 11 september 2001 op internationaal niveau samengewerkt door de landelijke inlichtingdiensten. Dat gebeurt door informatie uit te wisselen en deze informatie op elkaar af te stemmen.

De overheid heeft voor Nederland vier dreigingsniveaus ingesteld, om van daaruit maatregelen te nemen. Op het moment van schrijven geldt het niveau ‘substantieel’,

Om dit allemaal te bekostigen heeft het kabinet onlangs aangekondigd dat zij jaarlijks 250 miljoen extra willen blijven investeren in veiligheid. Een goede zaak, vrijheid en veiligheid is immers moeilijk in geld uit te drukken.

Wat gemeente Ermelo doet
De overheid heeft voor gemeenten een speciale handreiking geschreven om hen bij deze problematiek wegwijs te maken. Allereerst wordt er gekeken of er een probleem en dus een noodzaak is om maatregelen te treffen. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden of er verontrustende signalen zijn op scholen of verenigingen. Hierbij kan de hulp ingeroepen worden van speciaal opgeleide trainers. In sommige gemeenten waar sprake is van relatief veel geradicaliseerde jongeren is een radicaliseringsexpert aangesteld als aanspreekpunt en coördinator. Ook de wijkagent heeft een belangrijke taak in het herkennen van radicalisering. Hij kent de (hang)jongeren met hun gesprekken en ziet ook als één van hen plots ander, extreem gedrag gaat vertonen.

De gemeente Ermelo maakt ook gebruik van de richtlijnen uit eerder genoemde handleiding, zo vertelde burgemeester Baars ons. Specifieke maatregelen voor Ermelo kon de burgemeester ons helaas niet noemen.

Wat u kunt doen
Zoals u hierboven hebt kunnen lezen is de overheid dagelijks bezig met onze veiligheid en de strijd tegen terrorisme. Het is echter onmogelijk om op elke straathoek een agent te laten posten, en dan nog zou het risico niet weggenomen zijn. De overheid vraagt ook uw deelname hierin. Burgers staan immers midden in de maatschappij en kunnen al in een vroeg stadium signalen van radicalisering en mogelijke gevaren herkennen. Wat zijn dan mogelijke gevaren? Hieronder wat voorbeelden waarop u alert moet zijn:

  • Een achtergelaten koffer op een trein- of metroperron

  • Een onbekend busje wat al lange tijd bij u in de straat staat

  • Mensen die overdreven veel aandacht hebben voor de beveiliging van een gebouw of terrein

  • Als er grote hoeveelheden kunstmest of waterstofperoxide gekocht worden bij u of in een winkel waar u bent

  • Als u toevallig een gesprek opvangt van mensen met kwade bedoelingen

U kunt in bovenstaande gevallen de politie bellen of contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem. Ook al is het moeilijk in te schatten wat een verdachte situatie is, liever een loze melding dan achteraf een schuldgevoel.

Het kan zijn dat u in de toekomst getuige bent van een terroristische aanslag. Breng dan allereerst uzelf in veiligheid en probeer daarna politie en andere hulpinstanties te waarschuwen. Laat de hulpverleners hun werk doen en geef politie zo veel mogelijk belangrijke informatie zoals foto’s, filmpjes en signalementen.

Om af te sluiten, kunnen we wel zeggen niet echt een fijn onderwerp om over te schrijven en/of lezen. Maar meemaken gaat nog wel een stapje verder. Je kunt dan ook nooit genoeg voorbereid zijn. Maar zijn we ook echt Voorbereid? Zijn we Veilig? Niet onnodig om ook daar over na te denken… Toch?

MK en HM