24 april 2015
Motie PE/CU duurzaamheid RKPWA haalt het niet
Motie PE/CU duurzaamheid RKPWA haalt het niet
Raad stemt unaniem in met krediet voor nieuwbouw RKPWA
ERMELO - Zoals in de voorgaande commissie al wel duidelijk was geworden, stemde de raad vanavond unaniem in met het krediet van 980.000 euro voor nieuwbouw van de RKPWA aan het Pretoriusplein. Maar er ging nog wel wat discussie aan vooraf. De motie om duurzaam te bouwen, die PE en CU indienden, haalde het niet, zeer tot verbazing van Alex Kleijnen (PE).
Voor CDA en SGP was de motie overbodig. ,,Als een school zelf al het initiatief neemt om duurzaam te bouwen, wat rest ons als overheid dan nog dan te applaudiseren, te faciliteren en ondersteunen waar dat kan en de plannen af te wachten. We hoeven de verantwoordelijkheid niet over te nemen'', vond Cor Louwerse (CDA). Collega Jan Brand voegde daar nog aan toe: ,,Voor scholen geldt het gelijkheidsbeginsel, wanneer wij voor de ene school de kosten betalen moeten we dat voor de andere scholen ook.'' Frans Snoek (SGP) vond de motie overbodig omdat de raad het allemaal al had vastgesteld in 2010 in het Klimaat Uitvoeringsprogramma (KUP). ,,Dat geldt nog steeds en het college voert dat uit. Of vertrouwt u uw eigen college niet?'' Alex Kleijnen (PE) deed zijn best uit te leggen dat de motie niet inhield dat het Ermelo een hoop geld ging kosten. ,,Er zijn ook andere opties mogelijk zoals een starterssubsidie of een leaseconstructie.'' Folkje Spoelstra (CU) legde de motie echter anders uit. ,,Wij willen dat de gemeente zonnepanelen op het dak legt, het is mooi dat de school initatief neemt maar wij zijn medeverantwoordelijk voor duurzaamheid.''
Geen kapitalen
Voor Hugo Weidema (VVD) waren de interpretaieverschillen reden om het nogmaals duidelijk te willen weten. ,,We staan symphatiek tegenover de motie maar willen er geen kapitalen aan uitgeven. Ik voel meer voor de interpretatie van de heer Kleijnen.'' Wethouder Laurens Klappe stelde dat duurzaamheid voor het college vanzelfsprekend was. ,,Maar de school is niet ons eigendom, wij zijn geen eigenaar en kunnen niet zeggen dat we het zo en zo willen.'' Heen en weer daagden de fracties elkaar uit om antwoord te krijgen op de vraag of zij bereid waren geld bij te passen wanneer dat nodig was om duurzaamheid te garanderen. ,,Eerst maar de plannen afwachten van de school en dan met elkaar in overleg gaan'', zei Louwerse. ,,Er is immers nog geld over voor duurzaamheid van 770.000 euro heb ik in de krant gelezen'', stelde Mariëlle Kuijpers (BBE). De motie werd derhalve verworpen. ,,Hij past beter in de evaluatie van het Klimaat uitvoeringsprogramma'', vond Bart van der Knaap (BBE).
Verkeer
Alle fracties wilden wel aandacht voor de verkeerssituatie op het Pretoriusplein, zeker wanneer daar in de toekomst mogelijk ook woningbouw zou komen. ,,Betrekt u wel tijdig de buurt'', sprak Spoelstra. Ze gaf verder aan een groen plein te willen. Louwerse sprak van een 'sieraad voor de buurt'. ,,We willen wel graag dat de school een buurtfunctie krijgt en dat er speelmogelijkheden komen voor 10 tot 16 jarigen. Het is fijn dat de school zelf ook een brede school wil zijn.'' Weidema vond het jammer dat de discussie rond het Pretoriusplein niet wat breder was getrokken. ,,Straks moeten we misschien een bestemmingsplanwijziging behandelen, waartegen bezwaar ingediend kan worden, dat hadden we nu allemaal in een keer kunnen afhandelen. Een gemiste kans'', vond hij.
Wethouder Klappe noemde nog de prognoses van de scholen op het plein. ,,We willen maatwerk leveren. In 2000 zaten op de drie scholen nog 479 leerlingen, dat zijn er dit naar nog maar 177, in 15 jaar zijn we dus met 300 leerlingen teruggelopen. We weten dat we ondanks wat schommelingen in leerlingenaantallen leegstand zullen krijgen op de scholen, dus gaan we niet meer automatisch uit van vergroting van de scholen, terwijl elders leegstand ontstaat. Dat kunnen we op het Pretoriusplein ondervangen door een aanbouw aan de RKWPA voor de Sterrenschool. Op termijn blijft circa 8000 vierkante meter ruimte om er wat anders te doen. Daarover gaan we met de buurt in gesprek. Onze inzet is leefbaarheid van de buurt.''
Bron: ermelonext.nl