14 mei 2021

Motie beleid transformatie van kleinschalige solitaire recreatieparken

Woningbouwinitiatief De Bosakker 
N.a.v. ons bezoek aan Camping De Bosakker en het gepresenteerde woningbouwinitiatief zijn we in gesprek gegaan met wethouder De Haan hoe hier mee om te gaan. Zoals bekend voldoet dit initiatief aan geen enkel gemeentelijk beleidskader en ligt realisatie daarmee moeilijk.

 We kwamen tot de conclusie dat er in Ermelo meer van dergelijke soms verouderde kleinschalige solitaire recreatieparken in het buitengebied zijn waar de toekomstwaarde voor recreatie gering lijkt.

Hiaat in Vitale Vakantieparken
Eigenlijk is beleid voor dit soort kleine parken een hiaat in Vitale Vakantieparken. Een kwaliteitsslag en toekomstperspectief kan voor dergelijke kleine parken moeilijk gerealiseerd worden. Investeerders voor dit soort ‘Bosakkers’ zijn er eigenlijk niet. Veelal worden deze campings beheerd door oudere eigenaars met oudere gasten.

Beleid is nodig
Op den duur is het niet ondenkbaar dat deze campings opgekocht worden en hier andere ongewenste activiteiten kunnen gaan plaatsvinden. Kortom beleid voor dergelijke campings is gewenst en een mooie kans om (zo mogelijk) woningbouw te realiseren waar in Ermelo behoefte aan is. Als dat niet mogelijk is, is natuur wellicht nog een optie. In het coalitieakkoord staat o.a. opgenomen: “We gaan voor ongewone oplossingen. Zoals herbestemmen van bedrijfspanden, winkelpanden of recreatiewoningen.” en “De woonontwikkelingen op de recreatieterreinen voegen wij in als onderdeel van ons woonbeleid.” En ook: “Matige of niet functionerende vakantieparken willen we ofwel verbeteren of omvormen tot passende woongebieden.”

Vrijwilligheid
Het is uiteraard aan de eigenaar van een recreatiepark zelf wat hij of zij met zijn recreatiepark wil.

Onderzoeksopdracht 
Wat deze motie beoogt is een onderzoeksopdracht namens de raad aan het college: Het in kaart brengen van deze recreatieparken en vervolgens kaders en beleidsmogelijkheden aan de raad voor te leggen.

Bijzondere locaties, bijzondere kaders
Dan kan ook de inhoudelijke discussie plaatsvinden als het gaat om bijv. woningbouw, circulair bouwen, CPO, natuurcompensatie, versterking van natuurwaarden, enz. Bijzondere locaties vragen om bijzondere kaders.

Investering
Uiteraard is het bedrag van € 25.000,- een aardige investering. Maar met het doel om het maatschappelijk effect te bereiken nl. het zoeken van een oplossing voor dergelijke campings en het mogelijk huisvesten van onze inwoners. Als het doorgaat zullen deze kosten via de OZB op termijn ook weer terugkomen. We willen dit dekken uit de reserve grondexploitatie. Daar zitten voldoende middelen in en is, ook gezien het doel het meest logisch. Dit is ook afgestemd met de ambtenaar.

Pieter Stam
Raadslid SGP Ermelo