6 april 2020
Mooi Ermelo
Ermelo, dorp op de Veluwe, waarvan het open karakter zorgt voor een prettig klimaat voor de inwoners en een dorp wat door zijn mooie omgeving, grote aantrekkingskracht heeft voor vakantiegangers. Het dorp is ook bekend door zijn vele zorginstellingen zoals ’s Heeren Loo en Bartimeüs. Reden genoeg om Ermelo een ‘ mooi dorp’ te noemen.
Naast deze positieve kwalificaties zijn er echter ook wel zaken te noemen die aanleiding geven tot zorg. In dit artikel willen we de vinger leggen bij één zo’n zorgpunt en dat is de vuurwerkproblematiek, zoals waargenomen rond de laatste jaarwisseling. Overigens niet alleen een probleem waar Ermelo mee te maken heeft, maar zoals bekend, landelijk speelt. Reden voor de landelijke politiek om na te denken over nadere richtlijnen. Maar ook redenen voor de plaatselijke politiek om samen met de lokale burgers iets te bedenken om de ondervonden overlast te voorkomen of te beperken. En omdat het ons allen aangaat, is het goed om daar ook in ons blad aandacht voor te vragen. Willen we Ermelo ‘Mooi Ermelo’ blijven noemen, dan ontkomen we er niet aan dit probleem bij de kop te pakken.
Regels
Zoals elke Nederlandse gemeente, heeft ook Ermelo regels gesteld met betrekking tot vuurwerk. Deze houden onder meer in dat je als particulier slechts van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur vuurwerk mag afsteken en dat het af te steken vuurwerk aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. De politie is verantwoordelijk voor de handhaving. Dit laatste is wel een probleem omdat het nu eenmaal niet mogelijk is op elke hoek van de straat een agent te laten controleren. Dit geldt volgens de burgemeester ook voor het instellen van zgn. vuurwerkvrije zones. In dit verband heeft hij daarom eerder aangegeven niet op voorhand tot aanwijzing hiervan over te gaan.
Laatste jaarwisseling
Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Ermelo haalde burgemeester Baars aan dat de jaarwisseling in Ermelo relatief rustig was verlopen. ‘Toch werd er ook in onze gemeente met niet legaal vuurwerk geknald wat vernielingen aan openbare voorzieningen met zich meebrengt en veel geluidsoverlast voor mens en dier’. De burgemeester gaf tevens aan dat hij aanvankelijk geen voorstander was van het verbieden van vuurwerk, maar dat hij, gezien de toename van vernielingen en de overlast en geweldsincidenten naar hulpverleners van mening is veranderd en nu neigt naar een nationaal verbod op consumentenvuurwerk. ‘Dit moet dan wel een nationaal verbod zijn en niet alleen voor gebruik, maar ook voor de verkoop’. (Bron: Ermelo’s weekblad). Ook vanuit de gemeenteraad is inmiddels aangedrongen op strakkere handhaving omdat, zoals gezegd werd ‘vanuit de samenleving steeds meer geluiden komen over ellende en overlast welke het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt’.
Bewustwording
Het is uiteraard goed en nuttig dat beleidsmakers zich bezig houden met dit onderwerp en ter zake de nodige maatregelen treffen. Anderzijds is er natuurlijk ook een verantwoordelijkheid voor ons als burgers. In dit verband het volgende Zijn wij ons, als burgers van Nederland en, in ons geval van Ermelo, en in het bijzonder wij als Christenen, wel voldoende bewust van de wijze waarop wij met z’n allen invulling geven aan ons ‘eindejaarsfeestje’? En voelen we ons daar ook mede verantwoordelijk voor? In dit verband is het zonder meer schrijnend te noemen dat door de stikstof en PFAS-discussie het voor de boeren en de bouw bijna onmogelijk wordt gemaakt er een goede bedrijfsvoering op na te houden, maar dat de concentratie fijnstof de eerste twee uur van het nieuwe jaar 30 x zo hoog is als normaal aldus het meldpunt Milieu Centraal. De kruitdampen en het lawaai veroorzaakt door vuurwerk, zijn niet alleen schadelijk voor mens en dier, maar ook de natuur lijdt er onder! Juist wij als Christenen zijn vanuit onze verantwoordelijkheid voor de schepping en het milieu, geroepen op de plaats en de positie die we innemen tot het zijn van ‘gij geheel anders’ en daarom in Woord en Daad afstand te nemen van alles wat daaraan afbreuk doet. Dat heeft dus betekenis voor de wijze waarop wij omgaan met onze eindejaarinvulling en hoe wij staan tegenover vuurwerk en alles wat daarmee samengaat.
Tenslotte
Als u deze Calvijn leest, zijn we een aantal weken verder en is er weer van alles gebeurd waardoor de vuurwerkproblematiek mogelijk wat naar de achtergrond is geraakt. Wat zijn we bevoorrecht dat we Gods Woord als richtsnoer voor ons leven mogen hebben. Dat Woord blijft vast tot in eeuwigheid!