24 april 2015

Jonge mensen bouwen samen op eigen grond

Er werd vanochtend, woensdag 22 april, een klein feestje gevierd in het gemeentehuis, want het eerste Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Ermelo is een feit.

CPO staat voor een gezamenlijk initiatief van een meerdere mensen om een stuk grond te kopen en daar een aantal woningen op te bouwen. Het grote voordeel van het CPO is dat de opdrachtgevers bepalen hoe de woningen er uit komen te zien, zowel van binnen als buiten, binnen de kaders van de gemeente. Lourens van Dalfsen nam het initiatief voor het CPO nadat hij was uitgeloot voor een woning op Groevenbeek Noord. Geïnspireerd door buurgemeente Nijkerk waar sinds eind vorig jaar CPO-projecten een hoge vlucht nemen, zocht hij in zijn netwerk gelijkgestemde gezinnen. Die vond hij. Bovendien was Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpburo bereid op te treden als adviseur.

Vervolgens is er een vereniging opgericht onder de naam ‘CPO rijwoningen, Duurzame (door)start in Ermelo’, waarvan de statuten op 30 maart 2015 officieel door de betrokkenen zijn ondertekend bij notariskantoor W.J. Doorn aan de Putterweg. Dat waren Lourens Dalfsen als voorzitter van de vereniging, penningmeester Peter Kok en secretaris Eduard Riezebos. Het officieel maken van de vereniging is onder meer een voorwaarde om aanspraak te maken op financiële steun van de Provincie Gelderland, die groepen of huishoudens (de zogenaamde collectieven) subsidieert die samen woningen willen bouwen om er zelf te gaan wonen.

Inmiddels hebben 10 jonge gezinnen zich aangemeld voor het CPO. Zaak is nu een geschikte locatie te vinden in Ermelo waar plek is om maximaal 12 duurzame eensgezinswoningen te bouwen in een prijsklasse tussen 175.000-200.000 euro v.o.n. Wie ook belangstelling heeft voor het project kan contact opnemen met voorzitter Lourens van Dalfsen via e-mail: lvandalfsen@hotmail.nl.

Wethouder Jan van den Bosch juicht het initiatief toe, zo zei hij vanochtend toen de taart werd aangesneden om het CPO te vieren. “In de laatste versie van woonvisie van de gemeente Ermelo is namelijk opgenomen dat wij graag initiatieven voor CPO’s zien. Als gemeente zullen we dit initiatief dan ook van harte ondersteunen én alle medewerking verlenen voor het vinden van zoeklocaties waar de woningen kunnen worden gebouwd. Wie weet inspireert het meer mensen voor de stap van een CPO.”

Van den Bosch sprak van verschillende mogelijk locaties voor de maximaal 12 woningen voor de vereniging ‘CPO rijwoningen, Duurzame (door)start in Ermelo’. Welke locaties wilde de wethouder niet op ingaan. Als er niets tegenzit neemt de procedure ongeveer 2 jaar in beslag, en kan de schop voor de bouw in 2017 de grond in.

Bron: Ermelo.nieuws.nl