13 juni 2019

Initiatiefvoorstel "Dementievriendelijke gemeente"

Raad, 13 juni 2019, agendapunt 5

Initiatiefvoorstel Dementievriendelijke gemeente

 

Voorzitter,

De SGP kan met dit initiatiefvoorstel niet instemmen, want:

De SGP wil een inclusieve samenleving. Dat betekent dat we geen hokjes moeten maken en geen stickers plakken. Waarom een bepaalde groep eruit lichten en zo duidelijk stigmatiseren?

Het voorstel spreekt zelfs van: Een duidelijk herkenbare positie geven.

Het is tevens een onderscheiding die de nodige vragen en frustraties oproept. Want als u door een inwoner van Ermelo gevraagd wordt: Wanneer wordt er iets gedaan door de gemeente voor mijn moeder die Parkinson heeft? Wat antwoordt u dan? De SGP wil beslist de gevolgen en zorgen van dementie niet bagatelliseren, maar is Alzheimer erger dan Parkinson?

Of: Waarom doet de gemeente niets in de verslavingszorg? Er zijn meer verslaafden dan mensen met de diagnose Alzheimer. En verslaving wordt mede door overheidsbeleid bevorderd en in stand gehouden. Daar zou dus eerder een taak voor de gemeente liggen.

Of, als we toch iets op het terrein van de gezondheidszorg willen doen: Waarom doen we niets voor het meest beschermwaardige, het ongeboren leven, en gaan we de VBOK subsidiëren?

Is het de bedoeling dat we in de toekomst alle ziektebeelden langs zien komen?

Nogmaals: De SGP wil een inclusieve samenleving zonder bijzondere groepen. En Ermelo als zorgdorp weet er overigens al heel goed mee om te gaan.

Bovendien, er wordt reeds veel opgepakt via het Meerjarenplan Netwerk Dementie Noordwest-Veluwe 2019-2022, met daarop aansluitend de Gemeentelijke uitvoeringsagenda Aanpak Dementie 2019-2022.

En dan de financiën, ook geen onbelangrijke zaak. Het gaat de gemeente best veel geld kosten, ik denk al gauw een 30.000 euro, trainingsuren, organisatiekosten, ambtelijke beleidsuren, iedereen een casemanager, enz. En Welzijn Ermelo zal de praktische uitvoering ook niet voor niets doen.

Maar of het veel of weinig kost, de SGP wil, gelijk het college, gezien de lopende taakstellende bezuinigingen en kerntakendiscussie, hier niet op vooruit lopen om nu reeds middelen beschikbaar te stellen.

Voorts heeft dit voorstel financieel een open eind. Hoeveel gaat het totaal kosten en wat is de dekking? Dat zal bekend moeten zijn, als er in de raad een besluit valt.

Ergo, voorzitter, redenen te over om dit initiatiefvoorstel de SGP-stem te onthouden.