6 juli 2017

Inbreng t.a.v. zwembad/sportcentrum 'Calluna' (5 juli 2017)

 

Voorzitter,

De SGP heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw ingestemd met de bouw van het huidige Calluna, omdat wel degelijk het belang werd ingezien dat de zwemkunst in het waterrijke Nederland geen overbodige luxe is. Ook dat bewegingsonderwijs op de scholen belangrijk is. Nog steeds heeft de SGP dit standpunt, maar extern is er veel veranderd. 

In drie punten samengevat:
- Zondagsopenstelling
- Het kostenaspect
- Kostendekkendheid

Om dan met een samenvatting te besluiten.

         
          Zondagsopenstelling

In de jaren 70 was er nog geen sprake van zondagsopenstelling, wat naderhand door de rijksoverheid wel werd opgelegd. Maar dat betekende voor de SGP dat ze niet meer voor een subsidie aan dit project konden meewerken. Het is een zeer bedroevende zaak dat die ene dag, die God voor Zichzelf bestemd heeft, algemeen tot een zondendag is gemaakt. Als raad kunnen we ons ook niet verontschuldigen door te stellen dat het van het Rijk verplicht wordt, want er is een hogere wet, waaraan we verantwoording zullen moeten afleggen.

Daarnaast is het bedoeling dat een en ander uitgebreid wordt, waardoor er landelijke wedstrijden gehouden kunnen worden, wat voor de toekomst een verdere bedreiging is van de zondagsrust.

          Het kostenaspect

Ook heel anders dan in de jaren 70 is het kostenverhaal. Als het aangekondigde amendement, waarbij een meerderheid zich aftekent, wordt aangenomen, spreken we van 21 miljoen euro. Er dienen nog verschillende onderzoeken te worden gedaan, er zijn nog verschillende PM-posten en het duurt nog 3 jaar voordat we werkelijk met de exploitatie kunnen beginnen. Het bedrag zal dan zeker op een 23 miljoen uitkomen. Temeer daar het huidige Calluna nog 3 jaar onderhouden moet worden, waardoor het geld uit de MOP-kredieten (i 865.000, wat nu geheel als voordeel wordt meegenomen), grotendeels zal zijn opgesoupeerd.

De SGP vindt het onverantwoord om zo'n groot bedrag uit te geven en een zware wissel wordt getrokken op de toekomst. Het nageslacht wordt vele jaren opgescheept met een jaarlijkse kapitaallast van i 2 miljoen. En dat vermindert maar weinig, want om de 15 jaar is een groot gedeelte van het project aan vervanging toe.

Het grenst aan onbehoorlijk bestuur, zeker als we andere grote uitgaven zien, waar we morgen, bij de Kadernota, over hopen te spreken.

Het is kwalijk dat alles afgewenteld wordt op de belastingbetaler, terwijl bijvoorbeeld 'de vrienden van Calluna' er niets voor over hebben.

         Kostendekkendheid

Net als bij de begraafplaats dient ook deze voorziening kostendekkend te zijn. Juist daar waar de gemeente een monopoliepositie heeft, en iedereen mee te maken krijgt, moet 100% kostendekkend zijn, terwijl anderzijds dit bij Calluna niet blijkt te gelden, terwijl dit meest voor het plezier, de fun is. Het zou net andersom moeten zijn.

           Samenvatting

Voorzitter, u zult begrijpen dat de SGP met de collegevoorstellen, of zoals in eventuele amendementen aangedragen wordt, haar stem niet kan geven, zelfs niet in een verkiezingsjaar. Maar meest, omdat de dag van mijn Heere zo ontheiligd wordt.

Dank u wel.

F.N. Snoek

SGP