30 mei 2015

Inbreng SGP in raad "Klimaatbeleid" (28 mei 2015)

 
28 mei 2015

Klimaatuitvoeringsprogramma

Voorzitter dank u wel!


Dat het stellen van een doel heel goed kan zijn voor de uitstraling van de gemeente is een feit. Maar wat doet het met die gemeente als de doelen niet gehaald worden? Het is daarom goed om de tussenbalans op te maken! Dank voor de goede uitwerking!
Onze conclusie is dat het hebben van een KUP niet voldoende is, de maakbare samenleving heeft ook hier bakzeil gehaald. Verder hebben we kunnen lezen dat we het toch al magere resultaat ten opzichte van onze doelstelling te danken hebben aan de warmere winters van de afgelopen jaren. Opmerkelijk feit is dat het fenomeen wat je bestrijdt, je helpt je doelstelling te halen....... Je mag hier stellen dat de mens wikt, maar God beschikt. Hoe we ook ons beste doen en wat we ook nastreven, het zal Hem niet uit de hand lopen. Dit ontslaat ons niet van de plicht om de aarde te bewaren, maar het mag zeker geen religieuze trekjes krijgen.


De SGP is voor een doelmatig klimaatbeleid, waarbij zoveel mogelijk mensen worden bereikt en mogelijkheden worden geboden. Dit verklaart dat we nagenoeg volledig willen inzetten op revolverende fondsen die het particulier investeren  mogelijk maakt, maar het later te behalen voordeel niet in de zak van de gelukkige laat zakken, maar opnieuw een investering mogelijk maakt voor een plaatsgenoot. Ook Uwoon zou dit haar huurders moeten kunnen gaan bieden. Een meer comfortabele woning tegen een iets hogere huur, maar met lagere energielasten is wat ons betreft iets waar hard aan gewerkt moet gaan worden en waar ook een enorme slag te maken is, zonder dat gemeenschapsgeld daarbij de drijfveer is! We dienen hiertoe een motie in met de CU en andere partijen.


Ten aanzien van grootschalige opwek denken we niet aan windmolens. Deze verstoring van de beeldkwaliteit moet voorkomen worden. Inzetten op innovatie i.p.v. achter de meute aanlopen met achterhaalde oplossingen heeft meer onze voorkeur.

Dank u wel.

Leo van der Velden, SGP