16 oktober 2016

Huurders UWOON Ermelo ‘luchten hart’ tegen SGP en CDA

 

Huurders UWOON Ermelo 'luchten hart' tegen SGP en CDA

Het bestuur onder voorzitterschap van Tijmen Kroon had SGP Ermelo-raadslid Leo van der Velden en CDA Ermelo-raadslid Corry Mosterd uitgenodigd om toe te lichten wat de plaatselijke politiek kan betekenen voor (potentiële) huurders.

Jongeren trekken weg
De inspanningen die beide raadsleden leveren voor de de Ermelose woningmarkt in het algemeen zijn oprecht en betrokken, zo viel op te maken uit de inleidingen. Of het nu om de krapte gaat voor doelgroepen als jongeren én ouderen, duurzaamheid, woongenot tot in de rol van gesprekspartner van UWOON. Vooral het feit dat jongeren veel te lang moeten wachten op een huurhuis is al jaren een groot probleem.

Mosterd: “Als gemeenteraad geven wij dan opdracht aan het college om ermee aan de slag te gaan, zodat ze niet 6 á 7 jaar hoeven te wachten of uit moeten wijken naar een zomerhuisje.” Saillant detail is echter dat huisvesting van jongeren een probleem is dat al jaren aansleept, ondanks alle inspanningen. Niet dat er niets op dit gebied gebeurt, maar voldoende is het bij lange na niet. Om aan een bepaalde behoefte te voldoen ziet Mosterd kansen op het terrein van Veldwijk dat wordt her-ontwikkeld. Ondertussen echter trekken jongeren weg en vergrijst Ermelo in rap tempo. Want ouderen die de schaapjes op het droge hebben komen graag naar Ermelo om er te wonen.

Maatwerk leveren
Volgens Van der Velden is het ideaal wanneer je als starter in Ermelo een huurwoning kan krijgen, in plaats van er meteen één te kopen. “Het is belangrijk dat mensen bepaalde stappen kunnen zetten. Bovendien kan en wil niet iedereen een woning kopen.” Ook vindt het SGP-raadslid dat huurders meer perspectief valt te bieden op het gebied van maatwerk. Iemand die op een gegeven moment ‘te groot woont’ zou moeten kunnen wisselen van woning met iemand die ‘te klein woont’, maar niet meer huur betalen. Of iemand die ‘te groot woont’ op een legale manier de mogelijkheid bieden een huisgenoot op de bovenverdieping te huisvesten, om de eenzaamheid te verkleinen. Ook zouden recreatiewoningen op een legale manier geschikt moeten worden gemaakt voor wonen. Van der Velden benadrukte wel dat zijn voorstellen om beter met de bestaande woningvoorraad uit de voeten te kunnen, ideeën zijn die de SGP aan het college heeft voorgelegd.

Omstreden projecten
Een oudere uit het publiek vroeg echter aandacht voor zijn situatie. Hij zoekt namelijk een woning in het centrum om dicht bij de voorzieningen te wonen. Mosterd onderkende de behoefte bij de doelgroep. “Daar moeten we ook mee aan de slag; de vraag hebben we uitgezet bij het college.` Van der Velden somde de projecten op die in het vat zitten en mogelijkheden bieden, zoals Veldwijk, Kerklaan/Postlaantje en de laatste fase van project De Verbinding. “Het gaat evenwel niet om onomstreden projecten, vandaar dat het niet snel gaat. Bovendien moet er een financiële drager zijn om de appartementen te kunnen bouwen, dus winkels. Dan wordt er echter vanuit de samenleving gezegd dat wij bouwen voor leegstand. Daarom is het zo belangrijk dat wij met iedereen in gesprek gaan. Dus laat van u horen dat u graag in het centrum wilt wonen.”

Rode lap
Het noemen van De Verbinding werkte als een rode lap bij een vrouw in het publiek. “Hoogbouw past toch helemaal niet op de locatie van de Oude Albert Heijn. Er zijn al meer dan 1000 handtekeningen opgehaald door meneer Niko Poolen. Ook heb ik zelf tijdens het collecteren voor de KWF veel draagvlak ondervonden. Zelfs de toeristen vinden hoogbouw naast de molen niet kunnen.” Van der Velden antwoordde: “Eerder hadden we teveel appartementen in Ermelo, nu te weinig. Toentertijd moest en zou er gebouwd worden op het voormalige VAD-terrein, nu hebben we daar spijt van. De plannen voor hoogbouw zijn tot stand gekomen in een tijd dat je gedwongen wordt tot keuzes die je eigenlijk niet wilt. Maar”, illustreerde Van der Velden de dilemma’s waar de politiek voor staat, “laten we niet vergeten dat veel ouderen er met plezier wonen.” Als college en gemeenteraad wordt vol ingezet op verandering van de plannen die de ontwikkelaar voor ogen heeft. “Het is echter niet ons eigendom, dus als de rechter ons niet gelijk geeft hebben we een probleem.”

Vocht- en schimmelprobleem
In verhouding kleine problemen maar een bron van ergernis voor huurders kwamen ook aan de orde. Zo klagen bewoners van de Kamperfoeliehof in wijk Oost over het gemeentelijk groen. De woningen worden omringd door zoveel bomen dat het een groot vocht- en schimmelprobleem oplevert voor de bewoners. “Terwijl een ander lekker buiten zit in het zonnetje, zit ik binnen met de verwarming aan. Waarom kunnen die bomen niet weg, als er nieuwe woningen worden gebouwd is het ook geen probleem.” Volgens Mosterd moet het probleem wel bespreekbaar zijn. Op het moment heeft UWOON een kastje geplaatst om het vochtgehalte op te meten.

 

Bron: Ermelo.nieuws.nl

Huurders UWOON Ermelo ‘luchten hart’ tegen SGP en CDA