12 september 2020

Hoe waait de wind in Ermelo (RES)?

Woensdag 9 september heeft de gemeenteraad de concept Regionale Strategie (RES) vastgesteld.
Hieronder onze stemverklaring en daaronder onze bijdrage tijdens de oordeelsvormende vergadering:


Stemverklaring
Tijdens de Oordeelsvormende vergadering hebben wij aangegeven dat particuliere zonne-energie en energiebesparing wat ons betreft meegenomen zou moeten worden en dat wij voornemens waren hiertoe een motie in te dienen.
Echter gezien het feit dat in de Transitie Warmte energiebesparing als doelstelling is meegenomen voor het vervolgtraject zullen wij dit niet doen.
De SGP-fractie zal instemmen met deze concept Regionale Energie Stratiegie


Oordeelsvormende vergadering RES 8/7/20
“Hoe waait de wind in Ermelo?
Gespreksleider dat was de vraag die ik de vorige keer stelde over de status van de windmolens langs de A28. Er zit beweging in duid ik het antwoord.
In ons verkiezingsprogramma stelden wij: “Geen toepassing van windmolens binnen de gemeentegrenzen maar samenwerking zoeken met partners op het gebied van windenergie (Zeewolde).
Inmiddels heeft landelijke wetgeving in de vorm van het klimaatakkoord ons ingehaald En is samenwerking in de regio actueler en nodiger dan ooit.
Tegelijkertijd blijkt een groot draagvlak bij omwonenden en de Buurtvereniging voor een zoekzone voor windmolens langs de A28. Met dit initiatief maakt de gemeente Ermelo zelf ook een grote slag qua energiedoelstelling.

In grote lijnen kan de SGP zich vinden in de concept Regionale Energie Strategie.
De zorg voor de schepping, rentmeesterschap en het zoeken naar alternatieve vormen van opwekking van energie is ons aller opdracht.

Wat ons wel verbaasd is een tweetal zaken:
1. Hoewel de essentie van energiebesparing wel benoemd en erkend wordt, wordt dit niet meegenomen in de RES.

2. Zonnepanelen bij particuliere daken worden becijferd op een bijdrage van 0,15 TWJ maar worden eveneens niet meegenomen bij de RES.

Ons oordeel is dat we beide zaken wel mee zouden moeten nemen. Wellicht een motie? Hoe denken de andere fracties hier over?
Dat nadenken mag overigens nog de hele vakantie gezien de deadline tot 1 oktober.

Goed trouwens dat de komende maanden wordt gebruikt voor het consulteren van inwoners.“