11 januari 2016
Groene wijken op Driesprongterrein
Groene wijken op Driesprongterrein
Gemeente wil actief grond verwerven
ERMELO – Volgend jaar al moeten de eerste woningen gerealiseerd worden op het voormalige terrein van De Driesprong aan de Oude Telgterweg in Ermelo. Gisteren zijn tijdens de commissie Infrastructuur en Ruimte de eerste voorstellen gepresenteerd.
Het terrein dat al sinds september 2012 braak ligt, zal samen met het perceel van Uwoon/ Bemog (voormalig terrein Van Beek) in een geheel worden aangepakt. Het liefst wil wethouder Jan van den Bosch dan ook het terrein waar nu autobedrijf Bronkhorst en Ruiter autoservie zijn gevestigd en het perceel waarop het dakpannenfabriekje aan de Hamburgerweg staat daarin meenemen.
'Buurtjes'
De wethouder sprak gisteravond zijn voorkeur uit voor het plan ‘Buurtjes’. Een gevarieerd woningbouwprogramma met een ontsluiting via de Hamburgerweg en de Oude Telgterweg. ,,Ik weet dat de Oude Telgterweg een drukke straat is, maar ontsluiting via de Van Strijlandweg? Dat kunnen we deze weg niet aandoen.” De tekeningen, zoals die zijn voorgelegd aan de raad, tonen tachtig grondgebonden woningen in drie prijssegmenten.
Waardevolle bomen
Bewoners van de Van Emsthof spraken tijdens de commissie in en verzochten de raad om de groene omzoming van dit hof te behouden. Onderzoek heeft aangetoond dat er op dit bouwterrein een groot aantal waardevolle bomen staan die het karakter en de identiteit van het hof bepalen. In de schetsen lijken de aanwezige groene kwaliteiten benut te worden. Ook wordt het hakhoutbos een centrale plek in de buurt. Toch zullen volgens de tekeningen een aantal bomen die aangemerkt zijn als ‘zeer waardevol’ verdwijnen. ,,Juist dat is het stukje waar het meest bebouwd gaat worden,” meldt raadslid Leo van der Velden vol onbegrip. ,,Waarom moet dit een grote massa aan stenen worden?” Er werd uitdrukkelijk aangedrongen om te kijken waar mogelijk bestaande bossen in te passen.
Bedrijfsbestemming
Ook moeten er volgens de wethouder twee percelen aangekocht worden. Het gaat om het terrein van het dakpannenfabriekje aan de Hamburgerweg en de locatie waar Ruiter Autoservice en Auto Bronkhorst zijn gevestigd, twee onafhankelijk van elkaar werkende bedrijven overigens. Deze ondernemers, Hans Ruiter en Gert Bronkhorst, werden onlangs verrast met de mededeling dat de gemeente hun bedrijf het liefst zag vertrekken. ,,Dat er in de toekomst iets zou gebeuren met de omgeving was wel te verwachten. Het naast ons gelegen perceel ziet er verloederd uit en brengt ons ook veel overlast door onverzorgde begroeiing en brandstichting,” meldden de twee ondernemers in hun bezwaarbrief. Echter in 2013 was er een bestemmingsplan Kom van Ermelo waar deze bedrijven onder vallen en tijdens een voorlichtingsavond op het gemeentehuis stonden deze percelen ook in de nieuwe plannen als bedrijfsbestemming en is ook zo aangenomen. ,,Mede hierdoor is besloten te investeren in het opknappen van onze panden met onder anderen dubbele beglazing, schilderwerk en de dakbedekking. Daarom verbaast ons ook de snelheid waarmee nu wordt gewerkt.” Van den Bosch zei dat misschien een termijn kan worden afgesproken en dat de plannen dan gefaseerd kunnen worden uitgevoerd.
Voorkeursrecht
Bij deze twee aan te kopen percelen wil de wethouder gebruik maken van de wet voorkeursrecht gemeenten, een Nederlandse wet die grondeigenaren verplicht bij verkoop de grond dit eerst aan de gemeente aan te bieden. Voorkeursrecht voorkomt speculatie, maar daarmee zijn er ook geen andere partijen aan zet. Dat viel bij een aantal raadsleden verkeerd. En ook de grondeigenaren waren hier niet blij mee. ,,Het is onverteerbaar dat er zo met burgers worden omgegaan,” meldde Han Wilhelm, fractievertegenwoordiger van BurgerBelangen Ermelo. ,,Nu zou er ineens een voorkeursrecht opgelegd worden. We hebben ontzettend veel moeite met deze manier, ook omdat er nog niet gesproken is met autobedrijf Bronkhorst.” Toch denkt Van den Bosch dat dit de enige mogelijkheid om het geheel ontwikkeld te krijgen. ,,Ver voor mijn tijd werd er gewerkt aan de ontwikkeling van dit terrein. Het heeft stil gelegen om meerdere redenen. We hadden het initiatief voor de planontwikkeling gelegd bij de markt. Dit was in gang gezet voor 2008, voordat de crisis uitbrak, en de marktpartijen hebben niet waargemaakt wat ze hadden bedacht.” Hij wil nu doorpakken. ,,We stellen voor om deze grond te gaan verwerven. Onze conclusie is dat marktpartijen het niet te willen kopen. En op zichzelf genomen zijn de locaties niet zelfstandig te herontwikkelen.” Commissieleden vragen hierover lang door. ,,Vaak is het zo dat er vermenging van belangen is, dat het er allemaal niet makkelijker op wordt,” stelde SGP-er Leo van der Velden:,,De rol van de gemeente is lastig te ontrafelen.” Binnenkort is dit onderwerp aan de orde in de gemeenteraad.
Bron: Ermelovannu.nl