13 januari 2017

Groen licht voor bouwplan oude AH

ERMELO De raadsfracties in Ermelo stemmen in met de bouw van 24 appartementen op de plek van de voormalige Albert Heijn aan de Stationsstraat in Ermelo. Maar vinden wel dat gekeken moet worden of op de begane grond ook wonen kan worden toegestaan. Dit omdat de toegestane komst van ondergeschikte detailhandel en horeca minder gewenst wordt gevonden.

De nieuwbouw op de plek van de AH heeft veel voeten in de aarde gehad. In eerste instantie wilde projectontwikkelaar Green 46 appartementen realiseren. Dat plan stuitte op veel verzet binnen de politiek maar ook binnen de samenleving in Ermelo. Iedereen liep te hoop tegen het plan dat als te massief werd ervaren. Karel de Greef (CDA) vindt het goed dat door de onderhandelingen tegemoet kan worden gekomen aan een deel van de wensen van de samenleving. Hij vindt het minder gewenst dat er honderden meters aan winkels en horeca aan de totale voorraad in de kern van Ermelo wordt toegevoegd waar de wens is van onder meer het centrummanagement dat er geen meter extra meer bij komt.

Meerdere partijen zetten vraagtekens bij het parkeren, vooral omdat wordt aangegeven dat zo veel mogelijk plaatsen een openbaar karakter krijgen. Wethouder Jan van den Bosch geeft aan dat bij de realisering van de parkeerkelder onder de nieuwe AH al is vastgelegd dat hier 29 plekken komen voor de toekomstige bewoners van de woningen op de plek van de oude AH. Dat zijn er, uitgaande van de Ermelose parkeernormen, zo'n zeven te weinig. Maar er resten dan altijd nog rond de 35 extra openbare parkeerplaatsen. In het oude plan zouden ruim zestig parkeerplaatsen verloren zijn gegaan, zonder enige compensatie.

Leo van der Velde (SGP) vindt dat door de gemeente een ontzettend verkeerd signaal wordt afgegeven, zeker als het gaat om de planschade. Het verminderen van het aantal appartementen koopt de gemeente af met een vergoeding van 418.000 euro. ,,Het gaat wel om gemeenschapsgeld, waar we bij de starterslening moeilijk doen waar het om veel minder geld gaat. Dit is geen kerntaak van de gemeente." Hij erkent dat het wel een beter plan is.

Bart van der Knaap (Burger Belangen Ermelo) maakt zich vooral zorgen om de toekomstige afwikkeling van het verkeer omdat hij problemen voorziet. Wethouder Jan van Eijsden kon hem op dat punt niet geruststellen. Hij geeft aan dat, nu de toekomstige bestemming vaststaat, de gemeente gaat werken aan het verkeerscirculatieplan. Ook vindt Van der Knaap van belang dat er zo veel mogelijk zicht op de molen blijft vanaf 't Weitje.

Volgens wethouder Van den Bosch is het toestaan van wonen op de begane grond een kwestie van een pennenstreek en gemakkelijk toe te staan door het college van burgemeester en wethouders. In de huidige overeenkomst wil hij echter het liefst zo min mogelijk wijzigen omdat dan de onderhandelingen met de projectontwikkelaar moeten worden heropend. Het college gaat met Green in gesprek om, na realisering van het huidige plan, de bestaande bebouwing in een nieuw bestemmingsplan vast te leggen. Daarmee kan worden voorkomen dat in de toekomst alsnog een beroep wordt gedaan op bouwmogelijkheden binnen het huidige plan.

De gemeenteraad moet 26 januari een definitief besluit nemen over het plan.

Bron: Het Kontakt Ermelo