22 oktober 2013

Goedkope starterswoningen in Speuld

SPEULD - In overleg met de buurtvereniging Speuld zijn er locaties gezocht om de bouw van enkele woningen in Speuld mogelijk te maken. In totaal kunnen op deze zoeklocaties 10 woningen worden gebouwd uit de goedkope categorie van 140.000 tot 200.000 euro. Het zijn met name woningen voor voor jonge gezinnen, ouderen met een grote woning in Speuld die kleiner willen gaan wonen en mensen die in Speuld hebben gewoond en weer terug willen keren.

Het gaat om zoekzones in het gedeelte grasland aan het Leuvenumseveld die de bestemming Woondoeleinden hebben en om twee percelen aan de Garderenseweg met bestemming Agrarisch gebied, die aansluiten op de lintbebouwing. ,,Het is de bedoeling dat de markt zelf de wijzigingsbevoegdheden voor de woningen gaat oppakken. We zullen als gemeente partijen hiervoor uitnodigen'', zegt wethouder Jan van den Bosch. Er zal contact worden gelegd met de verschillende grondeigenaren om de haalbaarheid van deze locaties te bespreken. Omdat de stikstofdepositie in de agrarische enclave nu al veel te hoog is, zal het behoud van bestaande rechten om te mogen uitbreiden in het geldende bestemmingsplan de stikstofdepositie alleen maar verhogen, waardoor een passende beoordeling en Milieu Effecten Rapportage (MER) negatief zullen uitvallen en de toets bij de Raad van State niet doorstaan. Omdat de bedrijven feitelijk al op slot zitten is de mogelijkheid voor een tweede bedrijfswoning in het nieuwe plan geschrapt. De grondeigenaren krijgen nu de mogelijkheid om op de genoemde locaties woningbouw te mogen ontwikkelen.
De gemeente heeft ook nog een flinke compensatieverplichting om bos aan te planten. Hiervoor wordt een gemeentelijk perceel met agrarische bestemming aan de Flevoweg voor de natuurbestemming opgenomen. Aansluiting wordt gezocht met het bestaande open landschap en houtwallen. Er is overleg geweest met de provincie. Binnenkort wordt een informatieavond of middag gehouden in het schooltje van Speuld 'Speulderbrink' om het plan in te zien. Volgens de gemeente kan er met de te volgen werkwijze geen sprake zijn van planschade. De raad moet er nog mee instemmen.

Bron: ermelovannu.nl