26 oktober 2013

Geneeskundige Opleiding Defensie naar Ermelo

ERMELO - Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vanmiddag met een brief aan de Tweede Kamer een aanvulling gegeven op haar bezuinigingsnota 'In het belang van Nederland'. Er komen extra middelen beschikbaar zodat de Johan Willem Frisokazerne niet hoeft te sluiten en 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG blijft behouden.

Dit zijn enkele van de voorstellen die de minister vandaag deed. De aanpassingen zijn mogelijk door een extra impuls van 115 miljoen euro uit het akkoord tussen de regering en een aantal oppositiepartijen. 'Voor het eerst sinds lange tijd komen er extra middelen beschikbaar, in totaal € 115 miljoen structureel vanaf 2015. Ik ben daar dankbaar voor. De extra middelen bestaan uit een intensivering van € 25 miljoen voor regionale werkgelegenheid en een intensivering van € 90 miljoen voor Defensie,' zo begint haar brief. 'Met het behoud van 45 Pantserinfanteriebataljon wordt een van de zwaarste ingrepen teruggedraaid. Dit komt de operationele capaciteit en de regionale werkgelegenheid ten goede. Het bataljon is thans gehuisvest in Ermelo, maar zal volgens het eerder aan de Kamer voorgelegde Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie worden verplaatst naar Havelte. Op deze manier wordt voorkomen dat in Havelte alsnog 700 beoogde arbeidsplaatsen verloren gaan. Een extra bijdrage aan de werkgelegenheid in Drenthe dus. Dit gaat niet ten koste van de werkgelegenheid in Ermelo. Hier wordt de vrijgekomen ruimte gevuld door het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) en de Koninklijke Militaire School (KMS). Dit betreft in totaal 700 tot 1.000 mensen (staf en leerlingen) meer dan in de huidige situatie. De gemeente Ermelo en Defensie zijn in goed overleg tot deze keuze gekomen, onder meer vanwege de beschikbare ruimte in Ermelo en de kosten die in Ermelo en Havelte al voor de verhuizing van de eenheden zijn gemaakt. Hiermee komt in Ermelo het zwaartepunt te liggen op opleidingen en geneeskundige eenheden, terwijl in Havelte het grootste gedeelte van 43 Gemechaniseerde Brigade wordt geconcentreerd,' zo schrijft de minister.

Uitbreiding in plaats van krimp

De komst van het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) is nieuw. Het Instituut wat nu nog in Hilversum gelegerd is, verzorgt bijna alle geneeskundige opleidingen voor de Koninklijke Marine, - Landmacht, - Luchtmacht en – Marechaussee. Hiermee zal het accent van legerplaats Ermelo voornamelijk op de opleidingen komen te liggen en wordt Ermelo een belangrijke opleidingsplaats van Defensie. Sjef Oerlemans, woordvoerder van de gemeente Ermelo is voorzichtig in zijn bewoordingen. ,,Het is nog maar een voornemen en moet eerst goedgekeurd worden door de Kamer. Burgemeester André Baars heeft afgelopen week contact gehad met Arie Slob van de Christen Unie. Hij heeft aangegeven dat er vanuit Ermelo geen bezwaar is tegen de verhuizing van het 45 painfbat. Voor ons was het voortbestaan van dit bataljon belangrijker dan de locatie. Het blijven in Ermelo doorkruiste de plannen van Havelte die defensie al in gang had gezet." Overigens onderstreept Oerlemans dat het Slob voornamelijk te doen was om de werkgelegenheid in Oost Nederland te behouden. ,,Of dat in Havelte is of Ermelo maakt niet uit. Wij zijn blij met de komst van de KMS en met IDGO en we heten ze van harte welkom," aldus de woordvoerder. De minister voert op 6 november het debat over de nota met de Tweede Kamer en een week later de begrotingsbehandeling. Dán is het pas zeker!

 

Bron: ermelovannu.nl