23 november 2016
‘Gemeente heeft ten onrechte belasting geheven’
Hoge Raad fluit gemeente Ermelo terug
ERMELO - De gemeente Ermelo is teruggefloten vanwege het onterecht innen van OZB belasting. De Hoge Raad heeft de gemeente in dit geval in het ongelijk gesteld. Bungalowpark De Haeghehorst, die bezwaar had gemaakt tegen de aanslagen krijgt hierdoor met terugwerkende kracht tot 2014 de belasting terug. Deze proefprocedure werd gevoerd door mr. Krijn de Graaf, belastingadviseur van Lentink De Jonge.
Vanaf 2017 heeft de uitspraak gevolgen voor alle soortgelijke bungalowparken. De gebruikersbelasting vervalt hierdoor en voor de eigenarenbelasting geldt het woningtarief. ,,Enkele jaren geleden viel mij op dat recreatiewoningen die deel uitmaken van een recreatiebedrijf, aangeslagen werden voor het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelastingen,” vertelt De Graaf. ,,Dit verbaasde mij omdat de gebruikersbelasting OZB voor woningen per 2006 was afgeschaft.” Dit was voor hem aanleiding om de wetsgeschiedenis er nog eens op na te slaan. ,,Wat schetste mijn verbazing: de staatssecretaris heeft in de wetsgeschiedenis expliciet genoemd dat hij onder woningen ook recreatiewoningen verstaat. Mijns inziens zou er dan ook geen discussie over mogen zijn. Voor recreatiewoningen had de gemeente Ermelo vanaf 2006 dus geen gebruikersbelasting OZB mogen opleggen.” Dat deed de gemeente wel en daarom startte De Graaf een proefprocedure.
Woning of niet
De Hoge Raad heeft op 16 september arrest gewezen in deze procedure. De gemeente Ermelo had de parken als niet-woning aangemerkt omdat de vakantiehuisjes niet duurzaam door de bewoners werden gebruikt. De Hoge Raad oordeelt dat als gebouwen naar aard en inrichting bestemd en geschikt zijn om als woning te dienen, die gebouwen als woningen worden aangemerkt, ook als permanente bewoning niet wordt toegestaan. ,,De wetsgeschiedenis is hierover dus klip en klaar. Voor de gemeente Ermelo was dit kennelijk minder helder. Maar voor de duidelijkheid, de procedure is in goed overleg met de gemeente gevoerd,” zo meldt de belastingadviseur. Hij is heel blij met de uitspraak. ,,Lokale heffingen kunnen een recreatiepark ‘maken of breken’. Dit komt omdat veel lokale belastingen aangrijpen bij toeristisch verblijf. Het meest bekende voorbeeld hiervan is uiteraard de toeristenbelasting. Tegen deze achtergrond is het logisch dat ik als belastingadviseur bij Lentink de Jonge kritisch kijk naar de aanslagen die opgelegd worden bij onze klanten.”
'Dubbele diefstal'
Wethouder Jan van Eijsden: ,,Voor 2017 en daarna betekent dit voor de gemeente Ermelo een jaarlijks nadeel in belastingopbrengsten van ongeveer € 95.000,-.” De Graaf kijkt hier anders naar. ,,De gemeente heeft jarenlang ten onrechte belasting geheven en hierdoor ook ten onrechte genoten van een meevaller.” Van Eijsden meldde ook dat er met het vaststellen van de begroting voor 2018 nog een aantal keuzes moeten worden gemaakt. Wat die keuzes zijn en hoe men dit gat dan wil dichten, is nog onbekend. ,,We moeten ons daar de komende maanden over buigen.” Belastingadviseur De Graaf wil het college wel waarschuwen. ,,Wanneer er compenserende maatregelen komen, kwalificeer ik dit als ‘dubbele diefstal’. De gemeente heeft te veel belasting geheven. Dan moet je volgens mij je verlies nemen en niet op andere wijze dit verlies terughalen bij recreatiebedrijven. Laat de politiek hierbij bedenken dat de recreatiesector zeer belangrijk is voor deze regio. Bovendien zijn er diverse voorbeelden van bedrijven die er hard aan moeten trekken om de concurrentieslag het hoofd te bieden!” De Graaf doet dan ook graag een oproep voor een verantwoord fiscaal beleid.
Bron: ermelovannu.nl