7 oktober 2016
FLANEREN OVER ERMELOSCHE BOULEVARD
Tja, ’t kan altijd beter…
“Ik kan niet wachten op het resultaat” sprak wethouder Jan van den Bosch in 2014 over de vernieuwing van de Stationsstraat. Hij gaf aan benieuwd te zijn naar wat bewoners en ondernemers er na de realisatie van zouden vinden en hoopte dat het resultaat streekgenoten en recreanten naar Ermelo zou trekken. Inmiddels worden her en der nog wat kleine aanpassingen verricht, maar de Stationsstraat schittert als nooit tevoren. Tijd om eens te peilen wat bewoners, ondernemers en streekgenoten er van vinden!
Stratenmakers bedankt!
Het is een zonnige dag als ik de kinderwagen met mijn zoons van 1 en 3 door de Stationsstraat duw. Ondanks het warme weer wordt er hard gewerkt aan de vernieuwing van de Stationsstraat. De machinist van een mobiele kraan laat een zwaar, natuurstenen element met een zuignap langzaam zakken terwijl twee stratenmakers het gevaarte zorgvuldig op de juiste plek manoeuvreren. Zodra het goed staat, trekt een van de stratenmakers een handschoen uit, veegt langs zijn bezwete gezicht en kijkt hoe de kraan al weer onderweg is om het volgende element te halen.
Mevrouw Walinga-Riemer van de ‘gelijknamige’ boekhandel heeft respect voor de hard zwoegende mannen en steekt haar bewondering niet onder stoelen of banken. ‘Beste stratenmakers bedankt!’ prijkt er op het raam van de etalage in de meest authentieke boekhandel die Ermelo rijk is. Als ik haar vraag of ze geen hinder ondervonden heeft van de werkzaamheden zegt ze glimlachend: “Ach…dat neem je op de koop toe, moet je eens kijken naar het resultaat..prachtig!”
Zonder opsmuk
Terwijl ik de kinderwagen met knarsende wielen over de met zand bestrooide klinkers verder duw,
gaat de aandacht van beide zoons alleen maar uit naar de enorme kraan die over de bestrating rijdt. De bestrating geeft geen krimp. “Het ligt er strak in” denk ik terwijl ik doorloop. Als ik de bestrating goed bekijk valt mij op dat er verschillende materialen en patronen door elkaar zijn gebruikt. Middenin de straat is een hardstenen strook aangebracht van enkele meters breed en aan de randen zijn rode klinkers gebruikt in verschillende patronen. Over deze klinkers beweegt zich het winkelend publiek terwijl de hardstenen gebruikt wordt voor fietsen, bankjes, afvalbakken en lichtmasten. Het ziet er vanzelfsprekend en georganiseerd uit.
“Die fietsen daar in het midden, dat is goed uitgepakt, het is nu makkelijker om dicht langs de winkels te lopen” zegt meneer De Beer. Hij woont al jaren in Ermelo en vind dat het project goed gelukt is. Als ik vraag wat hij van de nieuwe inrichting vindt, geeft hij aan dat de nieuwe uitstraling goed bij het dorpse karakter past. “De sfeer is gedegen en ingetogen, zonder grote opsmuk”. Zijn favoriete plek is het Pauwenplein bij het voormalige postkantoor. “Het is een attractief punt met mooie terrasjes”.
Overal pauwen
Het Pauwenplein staat bomvol stoeltjes en tafeltjes. Enorme parasollen en grote bomen zorgen ervoor dat we beschut kunnen zitten. Terwijl mijn zoons genieten van hun fristi valt mijn oog op de bronzen pauw die een prominente plek op het plein heeft gekregen. Ik realiseer me dat die pauw overal in Ermelo terugkomt. Een roestvrijstalen pauw van kunstenaar John Spek siert de rotonde bij de entree van de Stationsstraat. Op het knooppunt van de Drieërweg en de Varenlaan staat een mozaïekbank met pauwen van Esther Suzanne Koppe-Verburgt en op het Pauwenplein pronkt de bronzen pauw van beeldhouwer Marijke Ravenswaaij-Deege. Maar ook bij de inrichting van de Stationsstraat is de welbekende pauwenveer gebruikt. Rondom de bomen zijn metalen boomroosters aangebracht en de vorm daarvan… lijkt sprekend op een pauwenveer.
Te veel of te weinig bomen?
Het Pauwenplein is mede door de aanwezigheid van enkele grote bomen een prettige verblijfsplek geworden. Over de hoeveelheid bomen zijn de meningen echter verdeeld. Meneer Kruithof uit Harderwijk is enthousiast. “Het zorgt voor sfeer” zegt hij. “In Harderwijk staan er op de markt wel wat bomen, maar in de winkelstraten ontbreekt dat”. Een 73-jarige inwoner uit Putten is het daar niet mee eens. “Als er zoveel bomen staan kun je minder ver kijken, het ruimtelijk effect gaat er dan een beetje vanaf” zegt hij, terwijl hij zijn versgebakken vis verorbert. Op de vraag wat hij er verder van vindt is hij duidelijk. “Ik kom hier al bijna heel mijn leven en het centrum is enorm verbeterd”. Met name de lengte van de winkelstraat spreekt hem aan. “Het is net een gezellige boulevard waar je lekker kunt flaneren”. Voor het winkelaanbod komt hij niet: “Ik zak liever op een bankje neer voor een bak koffie of een visje” zegt hij hardop lachend.
Niet alleen het Pauwenplein heeft een groene uitstraling maar ook het Molenplein en Raadhuisplein hebben een groen karakter gekregen. Tal van kleurrijke vaste planten zoals geraniums en zonnehoeden worden afgewisseld met diverse siergrassen. Vlinders en rondzoemende bijen hebben hun weg naar de roze duizendknopen inmiddels ook gevonden. Enkele toeristen maken eerst een foto van de molen en zoomen daarna ook even in op een prachtige vlinder die net neerstrijkt op een bloem.
Impuls voor ondernemers?
Omdat ik mij afvraag of de herinrichting een positieve invloed heeft op de leegstand van winkels vervolg ik mijn weg door de Stationsstraat en leg mijn vraag eens voor aan enkele ondernemers en bewoners.
Arne, die sinds enkele jaren in Ermelo woont en zelf jarenlang ondernemer is geweest, denkt dat het centrum aantrekkelijker is geworden voor toeristen en geeft desgevraagd aan dat de vernieuwing een kleine impuls kan zijn voor nieuwe ondernemers om zich in Ermelo te vestigen. “Maar dat heeft in de eerste plaats met de huurprijs te maken” aldus Arne.
Nero de Boer, eigenaar van de gelijknamige Barbershop is het daar volledig mee eens. “Het verlagen van de huurprijs is het enige middel om de leegstand tegen te gaan." Dat neemt niet weg dat ook hij uitermate tevreden is met de nieuwe uitstraling. “Het ziet er fantastisch uit en het centrum is toegankelijker geworden” zegt Nero.
Als ik hem vraag of hij veel hinder ondervonden heeft van de werkzaamheden, geeft hij aan dat de werkzaamheden vrij lang hebben geduurd maar verder prima zijn verlopen. Dit beaamt ook Peter Moes, bedrijfsleider bij Moda Donna. Hij heeft geen last gehad van de werkzaamheden en zegt er zeker van te zijn dat de vernieuwing nieuwe klanten trekt. “De reacties die ik van mijn klanten krijg, zijn positief!”
Nu de meubels nog!
Wethouder Jan van den Bosch zal ongetwijfeld genoten hebben van de vele positieve geluiden als hij meegelopen had tijdens ‘mijn rondje Stationsstraat’. De meeste bewoners en ondernemers zijn enthousiast over de vernieuwing van het centrum. Toch zijn er volgens ondernemers nog verbeteringen mogelijk. “De parkeerplaats achter de Enk kan nog een opknapbeurt gebruiken” zegt Nero de Boer.
De heer Walinga denkt dat er nog wel wat bijzondere elementen toegevoegd kunnen worden zoals een waterpartij of een aantal bloembakken op het Raadhuisplein. “De vloerbedekking ligt, nu de meubels nog” verwoordt hij zijn mening.
Ook de hoeveelheid drempels is een doorn in het oog van zowel ondernemers als bewoners.
Dat dit geluid is doorgedrongen in de politiek blijkt uit een column die SGP-raadslid Snoek enige tijd geleden heeft geschreven. Daarin spreekt hij over een onbegrijpelijke tegenstelling. Enerzijds wil Ermelo zich als zorgdorp onbelemmerd en toegankelijk profileren, anderzijds zijn er in de Stationsstraat bijna twintig drempels aangelegd. De heer Snoek eindigt zijn column met de pakkende zin “Als er een wedstrijd zou gehouden worden welke gemeente de meeste drempels per inwoner heeft, zou Ermelo niet bedrempeld hoeven staan kijken, maar met glans winnen”.